Karriär

Fuglesangs bästa karriärtips

Christer Fuglesang tillbaka på sin högskola. Foto: Minimedia
Christer Fuglesang tillbaka på sin högskola. Foto: Minimedia

Han kom, han såg – och mottogs av ett jubel som inte ville ta slut. Under måndagen återvände Christer Fuglesang till sin gamla skola KTH och berättade om sin tid i rymden. Ny teknik passade på att prata teknikutbildningar med den svenske astronauten.

Publicerad

Hej Christer! Hur känns det att vara tillbaka på jorden?

– Bra, tack!

Vad har din tid på KTH betytt för dig som astronaut?

– Enormt mycket! Förutom att bli bättre på det tekniska utvecklas man väldigt mycket socialt på KTH. Jag kan verkligen rekommendera alla att gå här om man är intresserad av teknik.

Vilken är den största lärdomen från KTH som du tog med dig ut i rymden?

– Det är svårt att peka på något specifikt, men visst blev jag bättre på såväl problemlösning som logiskt tänkande. Som sagt utvecklades jag ju även väldigt mycket socialt på KTH vilket är enormt viktigt att ha med sig i rymden. Teamwork är verkligen A och O när man är på en rymdfärja.

Vilken är den bästa vägen att gå för att bli astronaut?

– Att plugga någonting inom teknik är nog nödvändigt. Sedan måste man visa att man är duktig på det man brinner för. Att plugga på KTH är en jättebra väg att gå, men det är ingenting man måste göra. Sedan är det självklart viktigt att vara i bra fysisk form och inte försumma språken.

Vissa undersökningar pekar på att intresset för teknik minskar bland ungdomar. Hur ska man göra för att ändra på det?

– Det finns flera faktorer. Framförallt måste man visa vilka spännande jobb det finns inom teknikbranschen. Sedan måste man också få in fler lärare som är intresserade av naturvetenskap för att skapa ett intresse i tidig ålder. Man borde även avsätta mer pengar till teknikutbildningar.

Till sist; när får vi en ny svensk astronaut i rymden?

– Om jag ska vara realistisk; Inom 10-20 år.