Karriär

Frihet i fokus för unga entreprenörer

En chef som coachar mer än bossar är drömmen hos många unga svenskar. Foto: Colourbox
En chef som coachar mer än bossar är drömmen hos många unga svenskar. Foto: Colourbox

Den ideala chefen är en mentor snarare än ledare. Och friheten i att driva ett eget företag lockar, visar en ny undersökning.

Publicerad

Två av tre svenskar mellan 18 och 30 år drivs av en stark entreprenörsanda och kan tänka sig att driva eget företag. Trots det ser bara 15 procent det som sitt främsta karriärmål. Det visar resultatet av en undersökning från Hays där 1 000 svenskar i åldersgruppen svarade på frågor om sin framtida karriär.

Fyra av fem tillfrågade vill dessutom gärna arbeta i en internationell miljö. Samtidigt vill de ha en chef som är mer av en mentor eller coach. Men där riskerar förväntningarna att krocka eftersom synen på ledarskap skiljer sig åt mellan Sverige och övriga världen, menar Johan Alsén, Sverigechef på Hays.

- Unga svenskar vill ha ett ledarskap som bygger på jämlikhet. De motiveras inte av auktoritet utan vill ha en mer avslappnad relation till sina chefer. Utomlands ser ledarskapet annorlunda ut jämfört med hemma i Sverige och det kan komma som en chock när man börjar sitt nya arbete, säger Johan Alsén i ett pressmeddelande.

Såväl svenska som internationella företag behöver tänka till när unga talanger ska rekryteras. Ett visst mått av frihet under ansvar är det som lockar, vilket även Ingenjörskarriärs undersökning Ingenjörsbarometern bekräftat. Intressanta arbetsuppgifter är viktigare än lön och arbetsgivarens vilja att bidra till en balans mellan arbetsliv och privatliv ses även det som en viktig aspekt.

Den arbetsgivare som inte hänger med i utvecklingen riskerar dessutom att snabbt förlora sina unga talanger. Var tredje ung svensk som svarade på undersökningen uppgav att de förväntar sig att ha minst sju arbetsgivare under sitt yrkesliv. Det är något fler än genomsnittet globalt, i fråga om hur många gånger man förväntar sig att byta arbetsplats.

- Som arbetsgivare är det viktigt att fortsätta attrahera sina anställda även efter att anställningen påbörjats. Svenska talanger vill utvecklas och räds inte att söka sig vidare om de inte känner sig tillfreds med sin arbetssituation, säger Johan Alsén.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook