Karriär

Frankrike lagstiftar om rätt att logga ut från jobbet

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Trött på att vara uppkopplad jämt? I Frankrike ska anställda få laglig rätt att stänga av mejl och telefon när man lämnar kontoret. Även i Sverige sliter fack och arbetsgivare med frågan.

Publicerad

Den franska regeringen jobbar just nu på lag som ska ge anställda ”rätten att logga ut”, alltså stänga av mejl och telefon så fort de lämnar kontoret, rapporterar bland annat den franska tidningen Le Monde.

Förslaget om ”rätten att logga ut” ingår som en del i en större översyn av den franska arbetsmarknadslagstiftningen. Om parlamentet godtar de nya förslagen kan lagarna träda i kraft 2017.

I Sverige regleras rätten att vara otillgänglig utanför arbetstid med lagar och kollektivavtal om arbetstider och dygnsvila. I en del kollektivavtal föreskrivs att de anställda kan ha jourtid eller beredskapstid, då de måste vara tillgängliga. Men problemet med det gränslösa arbetet är mycket större än så.

Läs mer:

Tekniken gör att man alltid kan vara uppkopplad. Många tar jobbmejlen med sig på en smartphone eller surfplatta oavsett om de har reglerad eller oreglerad arbetstid. Skillnaden mellan att vara på jobbet, att jobba hemma och att vara ledig blir allt otydligare. Även om det inte finns direkta krav från arbetsgivaren om ständig tillgänglighet finns ändå ett tryck.

– Vi ser fördelar med flexibiliteten, men folk blir och riskerar att bli utbrända så något måste göras, säger Lise Donovan, chefsjurist på TCO. Själv knyter hon stora förhoppningar till Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö där denna fråga också ingår.

– Jag hoppas att den kan bli en hävstång för lokala diskussioner och överenskommelser på företagen, säger hon.

Läs mer:

I föreskriften fastslås att arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att ”långtgående möjligheter att utföra arbete på olika tider och platser med förväntningar på att vara ständigt nåbar” leder till ohälsa hos arbetstagarna.

Regeringen har dessutom gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att i samråd med arbetsmarknadens parter ta fram en vägledning om arbetsmiljöutmaningar i anknytning till ett gränslöst arbetsliv. Det här ska vara klart 2017.

– Vi är inte särskilt förtjusta i att regeringen lägger sig i frågan, det här bör arbetsmarknadens parter själva ta hand om, säger Lise Donovan.

Problemet med det gränslösa arbetet har tagits upp av TCO och en rad fackförbund, bland annat Unionen och Sveriges Ingenjörer. Flera fackförbund har krävt att föreskriften ska skrivas in i de nya kollektivavtalen.

Läs mer: 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook