Forskarrön går på tvärs mot trenden att stå och jobba

2015-10-23 08:21  
Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT

Nya forskningsresultat går på tvärs mot uppfattningen att det är bättre att stå upp och jobba än att sitta. Tiden i soffan spelar heller ingen roll så länge den uppvägs av andra sätt att röra sig under dagen.

Bättre att stå upp och jobba än att sitta? Nja, inte om man får tro de senaste forskningsrönen inom området. Forskare vid universitet i Exeter har under 16 år följt 5 132 personer för att om tiden de spendrar sittande, stående eller i rörelse påverkar risken för förtidig död. Mätningarna omfattade jobbet så väl som fritiden. Resultatet visar att det inte spelar någon roll om du står eller sitter.

- Vår studie visar att problemet snarare är frånvaro av rörelse. Varje stationär hållning där energiförbrukningen är låg kan vara skadlig för hälsan, oavsett om det sittande eller stående, konstaterar forskningsledaren Melvyn Hillsdon vid Universitetet i Exeter.

Forskarna konstaterar också att det inte stämmer att för lite rörelse inte går att kompensera med träning eller annan typ av rörelse, till exempel dagliga promenader. De påpekar också att trenden där är allt fler arbetsplatser övergår till att låta personalen står upp och jobbar inte har den hälsobefrämjande effekt man är ute efter.

- Det viktigaste hälsorådet är fortfarande att uppmuntra människor att röra på sig.

Ålder, kön, etnicitet, generell hälsa, rökning, diet och alkoholkonsumtion hos 3 270 männen och 1 412 kvinnorna som ingick i studien har också tagits i beaktande.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Epidemiology.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Ergonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt