Karriär

Fem strategier när du söker jobb under krisen

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Många företag tvingas nu dra ner på personal, men de kan ha ett ökat behov av anställda längre fram. Pågående rekryteringsprocesser kan även ta längre tid. Det hindrar inte att du kan fortsätta att vara aktiv.

Publicerad

Genom att följa några strategier, som Forbes tipsar om, kan du vara bättre rustad för ett nytt jobb när krisen är över:

Nätverka digitalt

Om du självisolerar dig kan du använda fritiden till att nätverka mer online. Det är ett bra sätt att lägga grunden för framtida karriärutveckling. Uppdatera din Linkedin-profil, be om rekommendationer och gå med i relevanta grupper. Du kan också närma dig nya och befintliga kontakter samt kommentera inlägg. Ett annat tips är att ta en kort daglig paus från jobbet för att fråga hur tidigare kollegor mår, eller skicka en personlig videohälsning.

Gör dig påmind

Många hr-avdelningar har nu fullt upp med sina befintliga medarbetare som jobbar på distans, och rekryteringsprocessen kan ta längre tid än vanligt. Ha därför tålamod om du har sökt ett jobb. Vänta några veckor och följ upp via e-post till rekryteringsansvariga. Om du har kontaktat ett företag som inte rekryterar i nuläget kan du återkomma om en månad.

Ställ specifika frågor

Ta reda på hur intervjuprocessen och tidsplanen ser ut. Du kan också ställa frågor som är kopplade till hanteringen av pandemin, exempelvis hur anställda nu stöttas, hur situationen har påverkat företagsstrategin och hur distansarbetet fungerar. Du kan också passa på att ställa frågor om företagskulturen.

Håll koll på företag

Sparar du värdefull tid genom att slippa daglig pendling? Då kan du använda den extra tiden till att utforska företag som intresserar dig. Observera också hur företagen klarar pandemin genom att följa dem på exempelvis sociala medier. Notera hur ledarna hanterar krisen och hur de stöttar sina anställda.

Utveckla din kompetens

Din jobbjakt bör också innehålla tid för att stärka dina kvalifikationer. Om du saknar kunskaper som krävs i ditt drömjobb, är det nu läge att utveckla dig själv för att bli en perfekt kandidat. Du kan exempelvis gå gratis onlinekurser som finns vid många prestigefyllda universitet. Du kan också se till att få certifieringar.