Fem myter som kan stjälpa jobbintervjun

2020-03-12 11:20  
Foto: Caiaimage/Martin Barraud

Mycket kan stå på spel under en jobbintervju och många kandidater förbereder sig därför noggrant för att kunna svara bra på frågor. Men här finns en risk att trampa snett och att din talang inte kommer fram.

Förberedelser är viktiga och kan ge dig fördelar, men i en artikel i Forbes menar karriärexperten Kourtney Whitehead att det finns fem vanliga myter som kan leda till ett kontraproduktivt beteende, och att du även väljer ett jobb som är fel för dig:

Myt 1: Läsa på om företaget är det viktigaste

Att ta reda på mycket om företaget du intervjuas för är viktigt, men många lägger alltför mycket tid på denna uppgift. Det viktigaste är att du kan berätta om din karriär. Det mesta av din förberedelsetid bör därför läggas på att gå igenom vad du själv har åstadkommit. Har du en lång karriär bakom dig behöver du uppdatera ditt minne, men också ha rätt fakta och data för att detaljerat kunna beskriva aktuella prestationer.

Myt 2: Intervjuare vill göra det svårt för dig

Mångas värsta rädsla är att inte känna sig tillräckligt smarta och snabbtänkta nog att landa jobbet. Men få intervjuare är ute efter att sätta dig på pottkanten, och om så är fallet är det ett tecken på en tävlingsinriktad och dränerande kultur. Istället för att förbereda dig på att sitta i heta stolen bör du utgå från att intervjuaren har goda avsikter och vill lära känna dig. Om du ser intervjun som ett test av ditt intellekt kommer du att kunna besvara svåra frågor, men troligen framstå som mindre sympatisk.

Läs mer: Så stärker du din image på jobbet

Myt 3: Du måste vara redo att klara jobbet på första dagen

Du behöver givetvis uppfattas som kvalificerad för att få ett jobb, men det innebär inte att varje ruta behöver vara ikryssad för att övertyga intervjuaren om din kompentens. Ofta finns en skillnad mellan önskvärd kompetens och nödvändiga krav. Om du är uppriktig med var lite inlärningstid kanske kommer att behövas så visar det att du är ärlig och självmedveten. Var säker på vad du kan tillföra, men överdriv inte dina färdigheter. Varje jobb har en inlärningsfas.

Myt 4: Att vara unik är en dålig sak

Om du inte jobbar i en kreativ bransch är intervjuer sällan rätt tillfälle att ha en excentrisk outfit eller prata överdrivet om udda intressen. Men du bör visa en äkta bild av dig själv och vilken typ av arbetskulturer du utmärker dig i. Lyft fram hur din personlighet och unika egenskaper varit en tillgång för att exempelvis möta kunders behov eller skapa ett starkt team. Företag med homogena team, som ser och hanterar problem på exakt samma sätt, är dömda att misslyckas. Du vill troligen inte ha ett jobb i ett företag som har svårt att förnya sig.

Läs mer: Därför riskerar omorganisationer att misslyckas

Myt 5: Du kan inte förbereda nog mycket

Din önskan att öva på alla frågor och ha perfekta svar kan visa sig vara en ineffektiv strategi. Det finns en risk att samtalet blir stelt när du anstränger dig för att komma ihåg alla planerade svar, och du kan fastna i dina egna förpackade svar. Om du inte klarar av att anpassa dig till improviserade och nyanserade frågor kan du framstå som mindre flexibel. Noggranna förberedelserna är bara effektiva om det får dig att känna dig mer avslappnad och redo att ha ett informativt, men ändå roligt samtal.

Charlotte Delaryd

Mer om: Intervju Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt