Karriär

Enkel framställning

av böjbara bildskärmar

Ludvig Edman är fysiker, lärare och löpare. Foto: Umeå universitet
Ludvig Edman är fysiker, lärare och löpare. Foto: Umeå universitet
Foto: Umeå universitet
Foto: Umeå universitet
Foto: Umeå universitet
Foto: Umeå universitet

Framtiden bjuder på böjbara bildskärmar och billiga solceller, tack vare en ny enkel metod för att framställa billiga elektroniska komponenter. Ludvig Edman på Umeå universitet ligger bakom framsteget.

Publicerad

Ett nytt och enkelt sätt att tillverka billiga elektroniska komponenter har tagits fram av fysiker vid Umeå universitet.

– Metoden är enkel och kan därför vara intressant för en framtida tillverkning av billig elektronik på löpande band, säger fysikern Ludvig Edman.

Ludvig Edman är docent i fysik vid Umeå universitet. Hans forskning omfattar området organisk elektronik, där målet är att komplettera, och i vissa fall ersätta, traditionella och hårda elektronikmaterial som kisel med mjuka och flexibla, organiska plastmaterial.

Organiska elektroniska material gör det möjligt att måla ut tunna filmer med elektroniskt material på ytor som papper eller plast. Det gör att tekniken kan användas till att framställa böjbara bildskärmar och billiga solceller. Svårigheten ligger i det steg i processen då filmen mönstras till önskad struktur. Det är lätt att de elektroniska egenskaperna förstörs.

– Vi har nu utvecklat en metod som gör det möjligt att skapa mönster på ett effektivt och skonsamt sätt. Med det mönstrade organiska materialet som bas har vi lyckats tillverka väl fungerande transistorer, fortsätter Ludvig Edman.

Ludvig Edman har också en idrottskarriär som medel- och långdistanslöpare bakom sig. Han har själv läst civilingenjörstutbildningen i teknisk fysik vid Umeå universitet.

– Från den tiden minns jag den starka lärarprofilen Magnus Cedergren, som fick oss studenter att känna oss utvalda, unika och privilegierade. Efter slutförda studier, som dock avbröts av en två års träningsperiod i löpning, antogs jag som doktorand i fysik. Jag har också nöjet att undervisa studenter under deras sista år. Min kurs handlar om avancerade material och här kan jag bland mina studenter upptäckta vilka som har talang och uthållighet att gå vidare till forskarstudier. Tjurskallighet är också en utmärkt egenskap i forskarvärlden.

Så funkar det

En PCBM-fullerenfilm målas ut på ett substrat. (b) Valda delar av filmen exponeras med laserljus (i illustrationen ovan via användande av en svart skuggmask). (c) Hela filmen framkallas genom att doppas i en framkallningsvätska. (d) Ett elektroniskt aktivt PCBM-mönster framträder där laserljuset träffat.