Engelska krav på svensk ingenjör

2010-09-14 07:49  
Vivianne Apelman

Engelskan tar över som ingenjörsspråk. Globaliseringen gör att företagen numera tar för givet att de anställda behärskar engelska i både tal och skrift.

Svenska språket tappar mark i takt med att svenska företag får utländska ägare och gör engelskan till arbetsspråk. Det visar en undersökning som gjorts vid Göteborgs universitet.

89 svenska ingenjörer vid ett tiotal stora företag i Västsverige har fått svara på enkätfrågor och tio personer har intervjuats. Olika dokument på engelska har också granskats.

– Jag ville se vad för slags texter ingenjörer skriver i arbetet, vilken språkfärdighetsnivå som krävs och vilka skrivstrategier man använder. Ökad kunskap om detta kan bidra till att undervisningen i engelska för de blivande ingenjörerna gör dem bättre förberedda för sitt yrkesliv, säger Vivianne Apelman i ett pressmeddelande. Hon har gjort undersökningen som underlag till sin licentiatuppsats i engelska.

Mer än hälften av deltagarna i undersökningen skriver dagligen på engelska i sitt arbete, allt från e-postmeddelande till stora rapporter. Många av de intervjuade till och med föredrar att skriva rapporter på engelska, de anser sig ha lättare att hitta de rätta begreppen på engelska.

Kvalitén på grammatiken var det väl si och så med i de undersökta dokumenten, men Vivianne Apelman kan konstatera att texterna är ”kommunikativt effektiva”. Hon drar slutsatsen att svenska språket håller på att förlora sin användbarhet inom tekniskt skrivande, på samma sätt som inom flera andra områden.

Vivianne Apelman kan direkt omsätta resultaten från undersökningen i sitt arbete, eftersom hon jobbar med språkundervisning för blivande ingenjörer vid Chalmers.

– Med tanke på variationsvidden bland skrivuppgifter och dokument kan det hävdas att mer autentiska texter och skrivuppgifter från utvalda arbetsplatser borde användas i undervisningen för att förbereda studenterna för den mångfald i skrivandet som kommer att möta dem i deras användning av engelska i arbetslivet, säger Vivianne Apelman.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt