Karriär

Det stormar kring toppnamnen på Lunds universitet

Per Eriksson avgick som rektor vid årsskiftet. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Per Eriksson avgick som rektor vid årsskiftet. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT
Torbjörn von Schantz tillträder som rektor för Lunds universitet den 28 april 2015. Foto: Jenny Svennås-Gilner/LU
Torbjörn von Schantz tillträder som rektor för Lunds universitet den 28 april 2015. Foto: Jenny Svennås-Gilner/LU
Jonas Hafström tillträder som ny styrelseordförande för Lunds universitet den 1 mars 2015.
Jonas Hafström tillträder som ny styrelseordförande för Lunds universitet den 1 mars 2015.
Bert Nordberg är inte längre kandidat.
Bert Nordberg är inte längre kandidat.

Avgående rektorn vid Lunds universitet Per Eriksson kritiseras hårt av studentkåren för maktfullkomliga beslut. Samtidigt protesterar det skånska näringslivet över valet av ny ordförande i universitetets styrelse. Näringslivet vill ha förre Ericssondirektören Bert Nordberg.

Publicerad

Om två veckor installeras lundensaren Torbjörn von Schantz som ny rektor vid Lunds universitet efter förre Vinnovachefen Per Eriksson, vars förordnande gick ut vid årsskiftet.

Torbjörn von Schantz är en välmeriterad akademiker som blev doktor på sin avhandling av rävar. Han har bland annat varit professor i zoologi vid Lunds universitet och senast prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Han blir nu vapendragare med en annan Lundason, förre USA-ambassadören Jonas Hafström, som blir ny ordförande i universitetets styrelse efter utrikesminister Margot Wallström.

På ytan ser allt ut att vara frid och fröjd. Men det stormade ordentligt veckorna efter jul.

Studentkåren har kritiserat Per Eriksson för att ha fattat en rad beslut strax före årsskiftet när alla tagit ledigt.

- Vi ser väldigt allvarligt på att besluten fattades utan oss, säger Sebastian Persson, vice ordförande i Lunds universitets studentkår, till Sydsvenskan.

Enligt Sebastian Persson framförde Per Eriksson vid årets sista rektorssammanträde den 18 december att han ville fatta beslut i fler ärenden än de som togs upp på mötet innan han avgick vid årsskiftet.

- Det är mycket märkligt och anmärkningsvärt att besluten inte kunnat vänta till det första rektorssammanträdet 2015, säger Sebastian Persson och kräver att nya rektorn Torbjörn von Schantz omprövar besluten och att ärendena bereds på ett normalt sätt med medverkande studenter.

De kritiserade besluten handlar bland annat om ekonomiskt stöd till forskning, om en utredning om misstänkt oegentlighet inom forskning och om tillsvidareanställning av professor Pär Omling.

Per Eriksson menar att besluten om forskningssatsningar finansieras av pengar från olika fonder och stiftelser och att studenterna aldrig varit med i den hanteringen.

- Jag anmälde allt noggrant till rektors ledningsråd innan. Både studenterna och dekanerna visst om detta, säger Per Eriksson.

Den andra stormen i vattenglaset handlar om ordförandestolen som blev tom när Margot Wallström blev utrikesminister i Stefan Löfvens regering.

Den 15 december föreslog nomineringskommittén att lundensaren och förre ambassadören Jonas Hafström till ny ordförande i universitetsstyrelsen.

Jonas Hafström är jurist från Lund och har gjort karriär inom UD med avbrott för politiska uppdrag som pressekreterare och utrikespolitisk rådgivare åt Carl Bildt. Han har bland annat varit Sveriges ambassadör i Thailand under tsunamin.

Men topparna i det skånska näringslivet vill inte ha en diplomat och politier på ordförandestolen. De vill ha en näringslivserfaren person, precis som på övriga universitet. KTH har Investors vd Börje Ekholm, Uppsala har Svenskt Näringslivs Carola Lemne och Chalmers har haft både industriveteranen Carl Bennet och förre Volvochefen Hans-Olov Olsson som ordförande.

I ett brev till regeringen skriver de skånska sextontaggarna med Peabs huvudägare Mats Paulsson i spetsen att man vill se förre Ericssondirektören Bert Nordberg som ny styrelseordförande.

Huvudargumentet är att Lunds universitet får ansvar för två blivande forskningsanläggningar i världsklass - Max IV och ESS.

-Vi behöver ett stort engagemang från näringslivet för att Sverige ska kunna tillgodogöra sig dessa mycket stora och historiskt helt unika satsningar, står det i brevet till närings- och innovationsminister Mikael Damberg, enligt DI.

Det som gjort denna fråga extra brännande är att Per Eriksson finns med bland undertecknarna av brevet. Att förre rektorn obstruerar mot nomineringskommittén anses inte följa god sed.

När bråket började drog Bert Nordberg tillbaka sin kandidatur.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook