Karriär

Därför har chefen inte tid med dig

Sex av tio chefer tycker inte att de hinner med en av de viktigaste uppgifterna – att ha tid med sina underlydande. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sex av tio chefer tycker inte att de hinner med en av de viktigaste uppgifterna – att ha tid med sina underlydande. Foto: Henrik Montgomery / TT

Mindre stöd och fler uppgifter. Mängder av chefer tycker i allt större utsträckning att de inte hinner med sina medarbetare, visar en studie.

Publicerad

– Många chefer vittnar om att de känner sig otillräckliga, trenden går åt fel håll, säger Anki Udd på Ledarna.

Sex av tio chefer tycker inte att de hinner med en av de viktigaste uppgifterna – att ha tid med sina underlydande.

– I och för sig har nog chefer i alla tider känt så, att de inte har den tid som de önskar, men det har försämrats, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare på den fackliga organisationen Ledarna.

Och det går ut över alla.

– Det blir både medarbetarnas och verksamhetens problem, säger hon.

Administration har ökat kraftigt

Cheferna gör i större utsträckning fler saker själva, sådant som administratörer tidigare skötte om, och som inte tillhör det direkta uppdraget.

– Administrationen för cheferna har ökat lavinartat. Stödfunktioner som fanns förut kanske det är dags att putsa av igen, säger Anki Udd.

Studien baseras på 2 270 svar från chefer på olika nivåer. Statistik från företagshälsovården Previa visade nyligen att antalet chefer som långtidssjukskrivs för psykisk ohälsa har tredubblats på sex år. Samma faktorer återkommer i chefernas bedömning av jobbet som i sjukskrivningsorsakerna.

Chefer ändå nöjda

Men trots det, chefer är överlag nöjda med sina jobb, och anser att jobbet är meningsfullt.

– Det skapar en stark drivkraft och motivation, och då kan man stå ut med andra saker som inte funkar, men långsiktigt gör det inte det, säger Anki Udd.

I första hand är det den första linjens chefer, de som står längst ner på chefsstegen som är minst nöjda och som i minskad utsträckning rekommenderar andra att bli chef. En allvarlig utveckling eftersom de flesta börjar sin chefskarriär just där.

Globalisering med utländska ägare, ofta amerikanska, skapar mer toppstyrning, enligt Anki Udd.

– Det som oroar mig är att cheferna upplever att de har tappat sin handlingsfrihet, säger hon.

Fakta / Så gjordes undersökningen

2 269 chefer, medlemmar i Ledarna, har svarat på en webbenkät genomförd av opinionsföretaget Novus.

Studien genomfördes sommaren 2019.

Svarsfrekvensen var 65 procent.

Källa: Ledarna