Karriär

Då är det dags att ta en risk i karriären

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Söka nytt jobb, vidareutbildning eller starta eget företag? Många beslut som påverkar karriären drivs av din syn på risktagande. Tricket är att veta när det är läge att vara försiktig och när du ska våga.

Publicerad

Risktagande lyfts ofta i framgångssagor, men det kan också finnas fördelar med att vara lite försiktig. Kourtney Whitehead, karriärrådgivare, har i en artikel i Forbes listat fem tecken som kan avgöra om det är rätt tid för dig att ta en kalkylerad risk i karriären:

Du är uttråkad

Ett i början spännande jobb kan med tiden bli stillastående, och att vara uttråkad är en av de mest destruktiva känslorna i yrkeslivet. Du riskerar att förlora de egenskaper som gör dig bra på ditt jobb, och även skada relationer. Om du saboterar det som varit positivt och inspirerande på arbetsplatsen, är det ett tecken på att du kanske är redo att lämna säkerheten i ditt nuvarande jobb och rikta om karriären.

Du har nått taket och slösar bort potentialen

Det finns en punkt i alla karriärer där det blir svårare att avancera. Allt handlar visserligen inte om att bli befordrad, men se till att du inte begränsar dig själv. Risken är då att du blir oengagerad och bitter. Planera därför ett avslut innan saker blir för dåliga. Att ta en risk behöver inte ske plötsligt. Du kan mildra osäkerhet genom att samla information och bygga upp stödsystem.

Din rädsla är överdriven

Du kan ha använt mycket tid till att tänka på allt som skrämmer med en förändring. Men när du pratar om rädslan med vänner och kollegor verkar de inte lika oroliga som du. Det här är ett tecken på att du har blåst upp bekymmer och felaktigt bedömt riskerna. Innan du avfärdar en möjlighet, och förlorar fart i karriären, bör du därför diskutera med minst tre personer som du litar på och som kan ge dig rätt råd.

Ditt privatliv är i förändring

Föräldraledighet, en flytt eller ett uppbrott i en relation kan även bli en naturlig brytpunkt i ditt yrkesliv. Om ditt liv är i förändring kan du känna ett ökat tryck att även omvärdera din karriärväg. Avvisa inte detta som en känslomässig reaktion. Det är ofta den sista knuffen du behöver för att närma dig det liv du verkligen vill ha.

Du känner ett kall

Du kanske känner en önskan att göra något som har en djupare mening. Jämfört med ett välgörenhetsprojekt kan det vara svårare att använda dina kunskaper inom ett traditionellt jobb, och att tjäna pengar på ett kall kan kännas förvirrande. Men även jobb inom ett affärsdrivande företag kan leda till förbättringar i världen. Och känner du att en mer riskfylld karriärväg är grundad i ett kall, kommer du troligen att bli rastlös om du inte väljer att följa din vilja.