Karriär
Coach: Se till att dina medarbetare tar paus
– En av chefens många roller är att se till att medarbetarna tar fikarast. Med det tuffa tempo vi har i dag behöver vi alla återhämtning. Det säger ledarskapsexperten och mentala coachen Kenth Åkerman.
Fikapausen är viktig för att vi ska kunna klara av att jobba, säger Kenth Åkerman. Den är en social ventil, som skapar delaktighet. Vi ser varandra, vi blir sedda.
Att gå till kaffeautomaten är ett sätt att komma ifrån några minuter och därmed kanske komma på lösningen på det där irriterande problemet.
Fikat är arbetsplatsens bränsle. Såklart det ska vara gratis, anser Kenth Åkerman.
– Det finns verksamheter där de ”minsann inte bjuder”. Men det är billigare att bjuda på kaffe och te än att folk går hem och är sjuka.
För inte så länge sedan betraktades kaffe som ohälsosamt. Den som pimplade kaffe i tid och otid var nästan en dålig människa. Numera finns ett otal studier som även visar hur nyttigt det är, rena undermedicinen.
Kaffe har också sin upprinnelse som medicinalväxt. Sägnen berättar om den abessinska herden som på 800-talet upptäckte att getterna blev superpigga när de åt de röda bären på kaffebusken.
Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!