Karriär

Batteriforskaren Kristina Edström får pris för ”epokgörande insats”

Kemiprofessorn och batteriforskaren Kristina Edström får KTH:s stora pris 2018. Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Kemiprofessorn och batteriforskaren Kristina Edström får KTH:s stora pris 2018. Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Kemiprofessorn och batteriforskaren Kristina Edström får KTH:s stora pris 2018. Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Kemiprofessorn och batteriforskaren Kristina Edström får KTH:s stora pris 2018. Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Kemiprofessor Kristina Edström har med sin forskning hjälpt oss att komma närmare en lösning när det gäller energilagring. Nu belönas hon med KTH:s stora pris.

Publicerad Uppdaterad

Kristina Edström är professor i oorganisk kemi och leder arbetet vid Ångström Advanced Battery Centre, Uppsala universitet. Hennes forskargrupp utvecklar framtidens energilagringsteknik och batterier som ska bli kraftfullare, säkrare och billigare än i dag – och mer hållbara.

Bland annat försöker forskargruppen förstå vilka reaktioner som sker inne i ett batteri, för att det ska bli möjligt att ta fram batterier med lång livslängd, som också laddar snabbt.

För sin ”gedigna forskning och kunskap” får Kristina Edström KTH:s stora pris 2018. Hon har enligt motiveringen bidragit till att vi i dag står betydligt närmare en lösning i frågan om energilagring.

”Genom att ladda sin forskargärning med lika delar integritet och ihärdighet har Kristina Edström, professor i oorganisk kemi, byggt upp världsledande batteriforskning. Genom att inspirera och dela med sig av sin kreativa kompetens till yngre forskare är hon också en garant för en kvalitativ återväxt för framtiden” står det vidare i motiveringen.

– Det betyder jättemycket för mig att få ett sådant här erkännande. Jag blev både chockad och glad över att nu hamna i samma sällskap som Hans Rosling och Sara Snogerup Linse. För mig betyder det att jag är inne på rätt spår och det betyder extra mycket i ett läge där jag har fått förtroendet och förmånen att driva en långsiktig satsning på batteriområdet i Europa, säger Kristina Edström till Ny Teknik.

Något Kristina Edström gillade särskilt med motiveringen var att hennes mentorskap lyftes fram.

– Jag har sett hur så mycket kan kretsa kring de stora forskarna att andra duktiga forskare hamnar i skuggan av dem. När dessa stora forskare sedan går i pension, vad finns då kvar? Min dröm har varit att ge många människor möjligheten att lyftas fram, och inte bara synas själv.

KTH:s stora pris har delats ut sedan 1945 till en svensk medborgare som "genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd".

Priset uppgår till 1,2 miljoner kronor och delas i år ut vid promotionen i Konserthuset i Stockholm i november.

Mer om Kristina Edström

Kristina Edström är sedan år 2005 professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet. Där leder hon arbetet vid Ångström Advanced Battery Centre, som utvecklar framtidens energilagringsteknik och batterier. Kristina Edström är också föreståndare för Swedness, forskarskolan i neutronspridning, inom området materialvetenskap och livsvetenskaper.

År 2017 utsågs Kristina Edström till hedersdoktor vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.

Källa: KTH