Karriär

”Avskaffa myterna om ledarskapet”

Företagsledare ska se till att arbetsmiljön är utformad för att medarbetarna ska kunna jobba effektivt, utan att behöva vara underbara människor för det, skriver John Roulet. Foto: Alamy
Företagsledare ska se till att arbetsmiljön är utformad för att medarbetarna ska kunna jobba effektivt, utan att behöva vara underbara människor för det, skriver John Roulet. Foto: Alamy

Ledarskap handlar inte om att styra och kontrollera. Det är att utföra ett jobb. Det anser ledarskapskonsulten, som vill avskaffa all myter om ledarskap.

Publicerad

Man kan bli trött på att det är så motstridig information om ledarskap. Till råga på allt verkar dagens ledare bli sämre i stället för bättre.

- Men vi kan inte ge upp, vi behöver gott ledarskap mer än någonsin, säger ledarskapskonsulten John Roulet i en artikel i Management Issues.

Det finns ingen ny fantastisk metod att leda som kan förändra organisationerna. Däremot finns det gamla sanningar, säger han.

- Det är dags att avskaffa alla myterna om ledarskap, tycker John Roulet och siktar in sig på två av myterna.

Myt 1: Ledarskap handlar om visioner och inspiration.

Ledarskap associerar vi med att vara inspirerande och bra på att kommunicera. Men ledarskap handlar inte om att vara trevlig och social, utan om att sträva och arbeta.

Ledarskap är helt enkelt kvalitén på det ledaren gör. Det ska först och främst leda till ett värdefullt resultat. Resurserna ska användas på att vettigt och kostnadseffektivt sätt, utan att på något vis bryta mot de värderingar som råder i verksamheten.

Myt 2: Företagsledare leder människor.

Nej, det är sektledare som leder människor. Företagsledare leder prestation. De har varken tid eller kunskap att vara psykoterapeuter.

Vi människor är inte våra känslor. Även om vi kanske inte alltid är jätteglada, så hindrar inte våra känslor oss från att utföra vårt jobb på ett effektivt sätt. Man behöver inte vara glad för att uppföra sig artigt och vänligt och göra sitt jobb.

Företagsledare ska se till att arbetsmiljön är utformad för att medarbetarna ska kunna jobba effektivt, utan att behöva vara underbara människor för det, skriver John Roulet.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!