Karriär

Alltför självkritisk? Så blir du snällare mot dig själv

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Tillhör du skaran högpresterande personer som alltid vill vara på topp och därmed är väldigt självkritisk? Då kan det vara läge att stanna upp och vara lite mindre sträng mot dig själv. 

Publicerad

Personer som ställer höga krav på sig själv grämer sig ofta för minsta detalj som går fel. Kanske finns också en känsla av att självkritik bidrar till mer skärpa och motivation. Men alltför mycket självkritik kan istället vara hämmande, leda till att saker skjuts upp och mål blir svårare att nå.

Det här mönstret kan vara svårt att bryta, men ledarskapscoachen Melody Wilding ger i Harvard Business Review några råd för en sundare inställning till egna prestationer: 

Generalisera inte

Om du exempelvis upplevde att det senaste mötet inte gick helt perfekt är det viktigt att ha i åtanke att övriga deltagare troligen har en annan bild av ditt bidrag till diskussionen. Det är nämligen lätt att felbedöma hur mycket andra uppmärksammar saker du själv tycker gick fel. Det är också viktigt att tänka på att våra prestationsnivåer kan variera dag för dag. Tänk därför på helhetsbilden. Låt dig inte förlamas av enstaka misstag eller tolka dem som del av ett generellt mönster. 

Vänd på frågeställningen

Våra hjärnor gillar att skapa mening genom att ställa frågor. Men istället för att frågor blir till farhågor om vad som kan gå fel bör du tänka konstruktivt. Föreställ dig istället ett positivt resultat, exempelvis genom att ställa frågor till dig själv som ”tänk om ledningen gillar min presentation eller vad händer om min idé tas emot väl av chefen och leder ett projekt framåt?” 

Stanna upp

Genom att vara för hård mot dig själv riskerar du att förstöra både humör, fokus och produktivitet. Men jobbiga känslor som kan följa i spåren av alltför mycket självkritik hänger ofta inte kvar länge. Stanna därför upp och bearbeta känslor av skam eller förödmjukelse direkt. Du kan också skriva ner tankar fritt i några minuter för att ventilera frustration. 

Bredda synen på framgång

Är du självkritisk har du troligen en tendens att definiera prestationer väldigt snävt, det vill säga att du ska vara perfekt hela tiden. Då är det viktigt att bredda uppfattningen om vad framgång innebär. Du behöver inte sänka kraven, men framgång kan också vara att övervinna motstånd, rädsla och att nå mål med mindre steg. Ta en stund innan du avslutar jobbet och fundera på saker under dagen du kan känna dig stolt över.