Karriär

ÅF: ”Vi är på väg, men det är mycket kvar att göra”

Eva Fiskáare, ÅF. Foto: ÅF
Eva Fiskáare, ÅF. Foto: ÅF

Uppropet #teknisktfel talar ett tydligt språk, det finns mycket kvar att göra för att förbättra kvinnliga ingenjörers arbetssituation. Det säger Eva Fiskáare som är talent managment consultant på ingenjörsföretaget ÅF.

Publicerad

– Vi vet utifrån hur samhället ser ut och från vår medarbetsundersökning att vi inte heller går fria. #metoo har fått oss att sätta än större fokus på frågan men vi är på intet sätt klara, säger Eva Fiskáare.

Hur gör ni det?

– Vi har tydliggjort rutinen för att rapportera eventuella trakasserier, det är viktigt att våra medarbetare vet var de ska vända sig ifall de blir utsatta. I de fall det inte går att prata med sin närmaste chef, har vi en intern visselblåsarfunktion. Vi har även tagit upp #metoo med alla våra chefer. Framöver kommer vi att fortsätta jobba mycket med cheferna, att de ska vara tillgängliga och lyhörda för sina medarbetare. 

Gör ni något särskilt för att utbilda era chefer?

– Frågan är en naturlig del i våra ledarutvecklingsprogram. Vi har fortfarande mer att göra när det gäller det praktiska som att drilla cheferna i hur de har de här svåra samtalen med sina medarbetare. Vi är på väg och kommer fortsätta arbeta med frågan.

---

Läs svaren från fler svenska teknikjättar här: