Karriär

5 tips för att komma tillbaka efter en motgång

Professorn tipsar hur du lär dig av dina misslyckanden på bästa sätt. Foto: Alamy
Professorn tipsar hur du lär dig av dina misslyckanden på bästa sätt. Foto: Alamy

Hjälp! Ditt projekt har gått åt fanders och nu känns allt meningslöst. Här är fem användbara tips för att komma upp i sadeln igen efter att ha misslyckats på jobbet.

Publicerad

Alla gör misstag, men det viktiga är att lära sig något av det för att undvika att upprepas. Det är en kliché som de flesta av oss hört.

Men hur gör man egentligen för att lära sig av sina misslyckanden på bästa sätt?

Neal J. Roese, professor i marknadsföring på Kellogg School of management på Northwestern University, har tagit fram en modell uppdelad i fem steg som kan användas för att hjälpa dig att få en mer nyanserad bild av vad som faktiskt gick fel i processen. Det kan i sin tur ge en större insikt i vad som faktiskt orsakade motgången – och vad som inte gjorde det, skriver Harvard Business Review.

1. Tänk dig en bättre utgång, del 1
Analysera vad som ledde fram till motgången. Se till att fokusera på dina egna handlingar – inte någon annans. Till exempel: Din motpart verkade till en början beredd att acceptera dina förslag, men sedan tog ni en paus. När arbetet kom igång igen var personen betydligt mindre samarbetsvillig, vilket fick överläggningen att stranda. Lärdomen av detta: Om du hade bett om ett svar redan innan pausen hade kanske din motpart gått med på dina villkor.

2. Tänk dig en bättre utgång, del 2
Gå ett steg längre i din analys. Tänk ut ytterligare en möjlig strategi som hade fått dig att lyckas bättre. Varför? I en första genomgång pekar många ofta på helt uppenbara saker som gått fel. Men för att undvika att misstag av detta slag upprepas är det viktigt att gå på djupet, och att sedan ta fram en alternativ plan som baseras på den kunskapen. Till exempel: Hade resultatet blivit ett annorlunda om du hade inlett förhandlingarna med att lyfta fram dina viktiga frågor?

Läs mer i guiden:

3. Tänk dig en annorlunda väg – fast med samma resultat
”Semifactual thinking” är ett slags tankeexperiment där målet är att fråga sig till vilken grad samma sak hade kunnat ske, trots att något annat har hänt under processen. Syftet med experimentet är att identifiera hinder under resans gång som du ännu inte har upptäckt. Till exempel: Saknas det ett visst material i ditt underlag som gör att motparten inte vill acceptera dina villkor, oavsett hur du presenterar dina argument?

4. Tänk dig samma process – fast med ett annat resultat Föreställ dig att du hade lagt upp förhandlingarna på exakt samma sätt, men att det hade blivit en succé – eller ett ännu större bakslag än vad det faktiskt blev. Syftet med det här tankeexperimentet är att acceptera att oförutsedda, externa faktorer kan ha haft större inverkan på resultatet än vad du först kunnat tro.  Det här kan hjälpa dig att ta fram en reserv- eller beredskapsplan som gör dig bättre förberedd till nästa gång.

5. Tänk dig att allt gått mycket värre
Tänk dig att du hade valt att lägga upp processen på ett helt annat sätt, med ett betydligt värre slutresultat. Detta kan dels ge dig lite välbehövlig tröst, dels en bredare förståelse för av vad som skedde under processen.