Karriär

1 000 jobb försvinner när Husqvarna sparar (och ställer om)

Husqvarna går från bensin till batteri och skär ned 1 000 tjänster. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Husqvarna går från bensin till batteri och skär ned 1 000 tjänster. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Husqvarna ska spara. 1 000 tjänster ska bort, och bolaget ökar takten att ställa om från bensindrivna produkter till batteridrivna. Än så länge är det oklart var nedskärningarna kommer att ske.

Publicerad

– Det handlar mestadels om att vi vill påskynda skiftet från bensin till batteri, säger Husqvarnas vd Henric Andersson till TT.

Bolaget har i dag runt 14 700 anställda globalt, varav knappt 3 000 arbetar i Sverige. Exakt var nedskärningarna kommer att ske vill Henric Andersson inte gå in på.

– Vi väljer att prioritera en bra process med våra anställda, och därefter komma tillbaka med mer specifik information, säger han.

– Vi gör olika typer av bensindrivna produkter på varje kontinent, så det är flera fabriker som gör den typen av produkter.

Neddragningarna kommer att genomföras löpande mellan 2023 och 2025. Besparingsprogrammet ska ge 800 miljoner kronor när det får full effekt 2025.

Påverkas svenska verksamheten?

Daniel Tornberg är ordförande i IF Metall på Husqvarna. Han uppger för TT att facket inte har kallats till några förhandlingar.

– Det som påverkar Sverige ska givetvis genom en MBL-förhandling först, och jag vet i dagsläget inte ens om det här påverkar Sverige. Det handlar om 1 000 tjänster i hela världen, säger han.

Är det här något som oroar dig?

– Nej, inte i dagsläget.

Har det specifikt sagts att det här inte påverkar Sverige?

– Nej, det har det inte, vi får se vilka delar det påverkar, det kan vara specifika produktsegment, säger Daniel Tornberg.

Husqvarna ökar investeringar

Henric Andersson är noga med att påpeka att neddragningarna inte har en direkt koppling till bolagets delårsrapport som presenterades på fredagen. Oavsett vad den hade visat, skulle besparingsprogrammet ha genomförts. Det är en del av bolagets strategiska plan.

Investeringarna ska bland annat öka inom robotgräsklippare, batteri, bevattningsprodukter och lösningar för den professionella marknaden.

Men när investeringarna ökar i batteridrivet ser sig bolaget tvunget att dra ned på produktionen av bensindrivet.

För det tredje kvartalet i år rapporterar Husqvarna ett rörelseresultat på 555 miljoner kronor, att jämföra med 926 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Omsättningen ökade till 12 206 miljoner kronor, mot 10 180 miljoner kronor för samma tid i fjol.