Energi

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 stängs i nio dygn

Oskarshamn 3. Foto: Adam Ihse/TT
Oskarshamn 3. Foto: Adam Ihse/TT

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 kopplas bort från elnätet nästa fredag, den 9 december. Anledningen är ett generatorfel.

Publicerad

Det planerade stoppet förväntas pågå under nio dygn. Planen är att starta reaktorn igen den 18 december.

– Vi går ned för att åtgärda ett mindre fel på generatorn. Vi har haft felet under uppsikt ett tag och nu är det dags att reparera det som har gått sönder, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på ägarbolaget OKG, till TT.

– När det handlar om vår säkerhet och vår utrustning så är det alltid högsta prioritet, säger Désirée Liljevall.

Oskarshamn 3 har en maximal effekt på 1 450 MW vilket gör reaktorn till Sveriges största enhet för elproduktion, och den står för en dryg tredjedel av den svenska kärnkraftselen.

Bortfallet kommer att få följder för elpriset i december. Men hur stor påverkan blir är oklart och beror bland annat på väder och vind, som i sin tur påverkar hur elproduktion från vattenkraften och vindkraften blir.

Reaktorn stoppades även tidigare i november på grund av ett turbinfel. Felet kunde åtgärdas samma dag och reaktorn var i full drift igen senare samma vecka.

Ringhals 4 och Olkiluoto 3

Det planerade stoppet av Oskarshamn 3 kommer samtidigt som två andra stora nordiska reaktorer inte heller levererar el.

I Ringhals är en av de två reaktorerna, Ringhals 4, tagen ur drift fram till 31 januari 2023, enligt planen. Reaktorn, på 1 120 MW, är avstängd efter en händelse 29 augusti där tryckhållaren skadades i ett test inför att reaktorn skulle startas efter sommarens revision.

I finska Olkiluoto skulle den nya reaktorn, Olkiluoto 3, ha tagits i kommersiell drift 27 december. Den har en maxeffekt om 1 600 MW. Efter att sprickor har upptäckts i matarpumpar i turbinhallen har starten flyttats fram till 22 januari 2022.

Testdrift ska inledas 11 december, enligt senaste beskedet från kärnkraftsägaren TVO, vilket innebär att reaktorn börja leverera el till elnätet då.