Bilderna från Ringhals 4: ”900 grader på en halv minut”

2022-10-05 06:00  

Felet i Ringhals 4 orsakades av att tryckhållaren kokade torrt. Nu kan Ny Teknik berätta detaljerna om testet som fällde reaktorn. Först efter 20–25 minuter upptäcktes att något hade gått fel.

Den 29 augusti skadades tryckhållaren i Ringhals 4 vilket gör att reaktorn blir avstängd fram till den 31 januari.

Reparationerna blir besvärliga och kommer att ta flera månader

Skadan uppstod i tryckhållaren, ett stort stålkärl som är fylld till hälften med vatten när reaktorn är i drift. Kärlets uppgift är att hålla trycket i reaktortanken på rätt nivå. Inuti tryckhållaren sitter ett 60-tal elektriska värmare som används för att reglera trycket.

19 värmare smälte delvis

Efter sommarens ordinarie revision gjordes flera tester inför uppstarten av reaktorn. Då spänningssattes värmarna i tryckhållaren av misstag. Tryckhållaren var då tom på vatten, vilket ledde till att värmarna överhettades. Enligt preliminära uppgifter skadades 19 värmare, som smälte delvis. 

Läs mer: Nya uppgifter – så uppstod felet i Ringhals

Ny Teknik har begärt ut den rapport av händelsekedjan som kärnkraftsoperatören Ringhals AB har lämnat till Strålsäkerhetsmyndigheten. Fotografier i rapporten visar att materialet i värmarna har smält och droppat ned på botten av tryckhållaren. 

Så här beskrivs händelsen i rapporten: ”Värmarna i PRZ (tryckhållaren, reds anm) skulle inför ett planerat prov i återstartssekvensen driftläggas med öppen frånskiljare och effektbrytare till men i stället slöts frånskiljaren och effektbrytaren slogs till.”

Test för att simulera reservkraft

Anna Wallrud, kommunikationsstrateg på Ringhals kärnkraftverk, förklarar att testet handlade om att pröva funktionen hos effektbrytaren.

– Provet är till för att verifiera att brytaren går ifrån som tänkt, säger hon till Ny Teknik.

Testet skulle simulera en situation där anläggningen har tappat den yttre eltillförseln och dieselaggregat startas för att ge reservkraft. Det berättar Anita Hartman Persson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Anita Hartman Persson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: SSM

I en sådan situation måste eltillförseln begränsas till de allra viktigaste funktionerna. Annars kan dieselaggregaten bli överlastade. I det läget ska effektbrytaren bryta strömmen till värmarna. 

Därför skulle testet simulera att värmarna var påslagna. Effektbrytaren var tillslagen och lät strömmen passera medan frånskiljaren skulle vara öppen.

– Då uppfattar anläggningen att värmarna är påslagna trots att de inte är spänningssatta, säger Anna Wallrud.

”De nådde 900 grader på halv minut”

Men personalen slöt frånskiljaren manuellt av misstag. Då kunde strömmen passera och värmarna gick i gång.

– Som jag förstått det fanns det en otydlighet både i den skriftliga instruktionen och sedan även i den bekräftande kommunikationen mellan utförare och kontrollrum, inför ändringen av läget på frånskiljaren, säger Anita Hartman Persson.

Skärmbild från rapport av Ringhals AB om händelsen 29 augusti 2022. Foto: Skärmbild/Ringhals AB

Egentligen skulle testet bara handla om kommunikationssignaler mellan olika komponenter i anläggningen. Men när strömmen nådde värmarna blev de snabbt upphettade. 

– De når 900 grader på bara omkring en halv minut, säger Anita Hartman Persson.

Skärmbild från rapport av Ringhals AB om händelsen 29 augusti 2022. Foto: Skärmbild/Ringhals AB

När vattennivån i tryckhållaren är för låg ska egentligen effektbrytaren bryta strömmen till värmarna, just för att undvika att värmarna överhettas. Men det skedde inte den här gången.

– Normalt finns en funktion som slår ifrån brytaren vid låg vattennivå i tryckhållaren. Men nu var nivån i tryckhållaren också simulerad så då uteblev den funktionen, säger Anna Wallrud.

Testet avbröts efter 20-25 minuter

Effektbrytaren slog dock ifrån och bröt strömmen under testet, enligt Anita Hartman Persson, precis så som den ska göra i händelse av drift med hjälp av reservkraftsdieslar. Men då hade värmarna redan hunnit bli upphettade och skadan var skedd.

– Det tog 20–25 minuter innan personalen avbröt provet, berättar hon.

Det hade då kommit upprepade larm om jordfel. Så småningom insåg personalen att jordfelen berodde på det pågående testet.

Ringhals 3, Ringhals 4, Ringhals 1 och Ringhals 2 – de två sistnämnda är tagna ur drift. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Senare har Ringhals AB förtydligat instruktioner, rollfördelning och arbetssätt. Presschef Anna Collin uppger att bolaget därmed är tryggt med att samma misstag inte ska kunna göras igen.

Anita Hartman Persson påpekar att testet som gjordes är ett av flera som måste utföras inför uppstart av en reaktor för att verifiera alla säkerhetsfunktioner.

– Man kontrollerar signalvägar, det vill säga att reaktorsäkerhetsskyddet fungerar som det ska, säger hon.

Myndighet ska ge klartecken

Personal från Strålsäkerhetsmyndigheten var i fredags på plats på Ringhals kärnkraftverk för att ta del av bolagets utredning av händelsen. Myndigheten ska bedöma om utredningen är tillräckligt omfattande och djupgående.

– Om det finns strukturella problem som orsakade att det gick fel den här gången är det viktigt att få fram dem. Och innan Ringhals går upp och börjar producera el igen måste anläggningen vara i dugligt skick, säger Anita Hartman Persson.

Effektbrytare och frånskiljare har ungefär samma funktion, men en effektbrytare klarar att bryta större strömstyrka än bara lastströmmen som normalt går igenom den.

Den ska också kunna bryta en kortslutningsström, som oftast är mycket kraftigare än lastströmmen.

Tryckhållaren på Ringhals 4

Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns allra största komponenter. Den är 12,8 meter lång, har en diameter om 2,4 meter och en vikt på cirka 84 ton.

Dess uppgift är att se till att trycket i reaktorn är så högt att vattnet inte börjar koka. Trycket höjs genom att värme tillförs via elektriska värmare i botten av tryckhållningskärlet och sänks genom att vatten sprutas in i ångan i den övre delen av komponenten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt