FORDON

Uppskjutningen av Japans nya raket avbröts

Första uppskjutningen för H3 skulle ske natten till fredag.
Första uppskjutningen för H3 skulle ske natten till fredag.

Det första testet av Japans nya jätteraket H3 avbröts under natten till fredag. Det som skulle bli den första testflygningen flyttas nu fram.

Publicerad Uppdaterad

Tidigt på fredagsmorgonen, klockan 02:37 svensk tid, skulle den japanska raketen H3 göra sin första flygning. Raketen som är utvecklad av Jaxa (Japan Aerospace Exploration Agency) och Mitsubishi Heavy Industries skulle ta en tre ton tung satellit till omlopp kring jorden.

Efter en lyckad nedräkning uppstod dock problem med två boosterraketer som inte tändes som de skulle. När nästa försök att skjuta upp H3 till rymden ska ske är fortfarande inte bestämt.

– Många har följt våra framsteg och vi beklagar det här, sade projektledare för H3 på Jaxa Masahisa Okada på en presskonferens efter det avbrutna uppskjutningsförsöket.

Uppföljare till H-IIA

H3 är en uppföljare till Japans H-IIA-raket och ska ge Japan en kontinuerlig tillgång till rymden. Planen är att ha regelbundna flygningar, ungefär sex per år, i tjugo års tid med den nya raketen.

Illustration av Alos-3.
Illustration av Alos-3.

Beroende på vad raketen för med sig till rymden är den antingen 57 eller 63 meter hög. Raketen har förmågan att ta med laster på 4 ton eller mer till en solsynkron omloppsbana på 500 kilometers höjd och mer än 6,5 ton till geostationär bana.

Trots att nattens flygning skulle vara ett första test av raketen fanns det en nyttolast ombord. Satelliten Alos-3 (Advanced Land Observing Satellite), som också kallas Daichi-3, är en observationssatellit med avancerade kameror som bland annat ska kunna leverera bilder från katastrofområden.