Virusdödande munskydd kan bli verklighet: ”Ser lovande ut”

2020-07-03 11:46  
På Chalmers forskas det just nu kring ett virusdödande material som kan behandlas på munskydd och skyddsutrustning. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett munskydd som dödar bakterier och virus – det kan bli verklighet i framtiden.

På Chalmers tekniska högskola har forskare uppfunnit ett virusdödande material som man kan använda för att behandla ansiktsmasker och annat skyddsmaterial och därmed kraftigt minska smittspridningen av coronaviruset, rapporterar P4 Göteborg.

– Tanken är att göra ytbeläggning på olika typer av skyddsutrustning och när viruset kommer i kontakt med materialet inaktiveras eller dödas viruset, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi, till radion.

Läs mer: Därför är det svårt att masstesta för T-cellsimmunitet

Nu pågår testning av materialet och inom någon månad vet forskarna på Chalmers hur effektiv metoden är, enligt Martin Andersson.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer