Svenskt bolag 3d-printar i biomaterial åt Airbus

2018-07-12 09:59  

Värnamobaserade BLB Industries har utvecklat en egen teknik för extremsnabba och rekordstora 3d-utskrifter. Nu ska de printa specialemballage i skogsbaserad biomassa åt flygplansjätten Airbus.

Det handlar om ett treårigt projekt som leds av Swerea Sicomp, och beviljats drygt fyra miljoner kronor från det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation.

Tillsammans med miljöteknikföretaget EcoRub, skogsbolaget Sveaskog och specialförpackningsleverantören Nefab, ska BLB Industries utveckla 3d-printade emballage där råvaran är grot (grenar och trädtoppar som biprodukt från skogsindustrin).Slutkund är Airbus, som ska använda de specialdesignade emballagen vid nischtransporter av flygplanskomponenter.

– Alla aktörer i projektet är väldigt snabbfotade, och det har faktiskt rullat på lite snabbare än vi förväntat oss. Vi har redan skrivit ut en trädstubbe av grot, så vi vet att det fungerar. Nu jobbar vi med att optimera slutproduktens design vad gäller vikt, hållfasthet och så vidare, säger BLB Industries operativa chef Tomas Burman.

BLB Industries har utvecklat och patenterat ett unikt 3d-skrivarsystem kallat FGF (Fused Granular Fabrication), som kan printa upp till 40 kilo i timmen. Deras största maskin har en byggvolym på sex kubikmeter.

– I stället för att använda tunna filament, som småskrivarna gör, så utgår vi från samma industriella standardgranulat som hela plastindustrin använder till formsprutning och annat. Och för att få den höga utskriftskapaciteten använder vi grova munstycken upp till tolv millimeter. Sammantaget gör detta att vår teknik passar bra för det biogranulat som används i det här projektet, säger Tomas Burman.

Bolagets kunder är miljardföretag

Den förstudie som ligger till grund för projektet visade att grotbaserade kompositer kan minska materialkostnaden avsevärt, jämfört med de plaster som används vid vanlig additiv tillverkning.

– Grotbaserat material är en viktig pusselbit för att vi med vårt system ska kunna erbjuda industrin maximalt kostnadseffektiva lösningar. Det handlar också om de restströmmar av lågvärdigt material som skogsindustrin genererar. Mycket vore vunnet om man kan skapa en ny marknad för dessa råvaror, säger Tomas Burman.

Läs mer: Rekordsnabb 3d-skrivare världsnyhet från Värnamo

Han beskriver projektet som brett, stort och tungt, men själva affären med Airbus är inte så omvälvande som man skulle kunna tro för det lilla uppstickarföretaget BLB Industries.

– Vi är ett ganska konstigt bolag på så vis att vi startades för 2,5 år sedan, bara är tre aktiva och sammanlagt sex delägare, och redan går med vinst och har kunnat tacka nej till villiga investerare. Omkring 80 procent av våra kunder finns i utlandet, och de flesta är miljardbolag. Så att jobba med Airbus är egentligen inget märkvärdigt för oss, avslutar Tomas Burman

BLB Industries

Gör: Bygger maskiner för extremt snabba och stora 3d-utskrifter. Erbjuder också printservice åt industriella kunder. Tekniken skapades som ett exjobb på campus Värnamo på Högskolan i Jönköping, varefter ex-studenterna Jacob Lundin och Cim Bergdahl grundade bolaget tillsammans med Tomas Burman.

Ort: Värnamo.

Startår: 2016.

Anställda: 3.

Omsättning: 5 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: 3D-teknik Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer