Svenska framsteg med transplanterade nervceller

2016-05-03 13:58  
Transplantation

Transplanterade nervceller kan överleva och fortsätta att producera dopamin ett kvartssekel hos patienter med Parkinsons sjukdom.

Detta har för första gången visats i en studie i Lund. Under 24 år följdes en patient som genomgått transplantation i ena halvan av hjärnan. Dessvärre observerades samtidigt att de positiva effekterna av transplantatet gradvis försvann när sjukdomen spred sig till allt fler strukturer i hjärnan.

”Den här studien är helt unik. Ingen transplanterad Parkinson-patient har följts så noggrant och under så lång tid”, säger professor Anders Björklund i ett pressmeddelande.

Lärdomar från studien kan användas vid framtida försök att transplantera dopaminproducerande celler som tillverkats av stamceller. Resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt