Spindelnät blir vapen i kampen mot rymdskrot – ”Astronomiska hjälpredor”

2021-11-22 07:28  
Spindelns nät är svårslaget i kombinationen styrka och tunnhet. Arkivbild från Tyskland. Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/AP/TT

Rymdskrotet runt vår planet blir allt värre. I jakten på metoder mot problemet får finländska forskare nu flinka hjälpredor – skogsspindlar.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

”Till och med en liten skrotpartikel på 1 millimeter kan sätta en satellit ur funktion om den träffar”, skriver finländska Lantmäteriverket i ett pressmeddelande. Skräpbitar i den klassen kan det finnas 330 miljoner av i omloppsbana.

Och nya tillkommer hela tiden. Så sent som häromdagen larmade västländer om att Ryssland skapat stora mängder partiklar genom att i en övning skjuta sönder en satellit.

Under några timmar förbereddes till och med evakuering av Internationella rymdstationen (ISS) efter rymdskottet, som USA kallade ”farligt och oansvarigt”.

Läs mer: Rysslands robotskjutning ”förvärrar en redan problematisk situation med rymdskrot”

Läs mer: ISS i fara efter ryska rymdskottet – USA rasar

För att skaffa sig koll på skräpet har Europeiska rymdstyrelsen (ESA) forskningsprojektet Cola (Coincident Laser Sheet Particle Monitoring in Space). Det ska resultera i en lasermätare som blir satelliters ”öga” mot hot i omgivningen.

Men att simulera tyngdlöst rymdskrot är inte helt lätt här nere på jordytan.

”Utmaningen med att mäta rymdpartiklar med en storlek på några millimetrar är att endast mäta objektet utan störande stödstrukturer, därför är det viktigt att fästa partiklarna med ett tillräckligt tunt material”, förklarar forskningschef Jouni Peltoniemi enligt pressmeddelandet.

Bland annat bitar från sönderskjutna solpaneler får agera rekvisita, men utmaningen var alltså att kunna hänga upp dem i något riktigt tunt men ändå starkt. Lösningen hittades i naturen utanför labbet i Masala, väster om Helsingfors. ”Forskarna samlade spindlar från den närbelägna skogen till hjälp”, skriver Lantmäteriverket.

Läs mer: Astronomerna om ovanliga radiovågorna: ”Vi har aldrig sett något liknande”

Partiklarna som ska mätas fästs alltså på spindlarnas väv, enligt Peltoniemi.

Och även om greppet kan verka udda ingår det i en längre tradition inom rymdforskningen. Spindlar och deras väv har ofta setts ha potentiella användningsområden i rymdexpeditioner, och USA tog med sig några av djuren upp till sitt Skylab redan 1973.

”Spindlar är kända som astronomernas historiska hjälpredor sedan länge”, konstaterar Lantmäteriverket.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Rymden Rymdskrot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer