Så vill WHO förhindra fler Crispr-bebisar

2018-12-18 10:12  

Nyheten om att ett tvillingpar ska ha redigerats med gensaxen Crispr har fått Världshälsoorganisationen WHO att dra i nödbromsen. WHO verkar nu för internationella riktlinjer.

I slutet av november berättade nyhetsbyrån AP att den kinesiske forskaren He Jiankui ska ha använt gensaxen Crispr-Cas9 för att genredigera två tvillingflickor i embryostadiet. Syftet var att göra dem resistenta mot hiv-virus genom att inaktivera genen CCR5.

Men att använda gensaxen på det här sättet är en oerhörd risk, eftersom det inte är klarlagt hur andra gener påverkas av Crispr-tekniken. Dessutom går en sådan här förändringar i arv. Det är ett skäl till att tekniken är hårt reglerad på många håll i världen och till att kritiken mot He Jiankui har blivit så stark.

Kritikerna menar att He Jiankuis arbete underminerar åratal av forskning.

Läs mer: Forskare bakom påstådda Crispr-bebisar utreds

– Han har hoppat över den forskning kring säkerheten som alla efterfrågat. Trycket ökar för att faktiskt få till den forskningen, säger Eric Juengst, chef för centret för bioetik vid University of North Carolina, till tidskriften Wired.

I dag saknas ett gemensamt internationellt regelverk för genredigeringstekniken. Världshälsoorganisationen WHO håller på att sätta ihop ett team av experter som ska titta närmare på säkerhetsaspekterna och etiken kring genredigering. Syftet är att ta fram riktlinjer och standarder, som ska ligga i linje med mänskliga rättigheter.

Det finns en oro bland forskare att en skärpning av reglerna kring genredigering kan hindra legitim forskning. Frågan är också om skärpta regler verkligen kan stoppa någon från att göra egna Crispr-experiment som går emot reglarna, så som He Jiankui påstås ha gjort.

Jennifer Kuzma, expert på genredigering vid North Carolina State University, påpekar att Crispr-tekniken med tiden blir allt lättare att använda. Hon tror att den om ett decennium eller så kommer att användas rutinartat.

Eric Juengst menar att vi måste börja vänja oss vid tanken på att leva bland Crispr-redigerade människor.

Ania Obminska

Mer om: Crispr Genteknik,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer