Så höga tsunamivågor klarar en människa

2012-11-14 14:33  
Tsunamivågen väller in över land den 11 mars 2011. Foto: Stillbild ur amatörvideo

En tsunamivåg är 10000 gånger kraftfullare än en vanlig våg med samma höjd. Därför är redan små vågor farliga för människor.

Den japanska regeringen lät i augusti utreda hur människor påverkas av tsunamivågor vid olika höjd. Man utgick vid beräkningarna från en jordbävning på havsbotten söder om huvudön Honshu i en sprickzon kallad Nankai, som historiskt gett upphov till ett flertal tsunami.

Enligt dessa beräkningar dödas 100 procent av dem som träffas av en 1 meter hög våg. Vid en 80 cm hög våg dör 90 procent.

Vid världens största testbassäng för tsunami, som finns i hos hamn- och flygplatsforskningsinstitutet i Yokosuka, har man gjort detaljerade studier av hur människor påverkas vid olika våghöjder från en tsunami.

Försök i bassängen visar att en vuxen man ramlar omkull när han träffas av en 30 cm hög tsunamivåg. En 50 cm hög våg lyfter denna person från underlaget och spolar iväg honom. En kvinna ramlar omkull redan vid en 20 cm hög våg och spolas iväg om vågen är 45 cm.

Taro Arikawa som är forskare vid centrumet, säger till nyhetstjänsten Mainichi, att kraften vid en träff från en 1 meter hög tsunamivåg motsvarar att bli påkörd av ett lätt fordon vid hastigheten 20-30 km/h. Att träffas av en 2 till 3 meter hög våg motsvarar att bli påkörd av en medelstor bil i hastigheten 40-50 km/h.

I beräkningarna utgick man från att en våg bildats av en jordbävning på 4000 meters djup. Vågen färdas först i en hastighet som kan jämföras med ett jetplan, över 700 km/h. När vågen närmar sig land (tsunami betyder hamnvåg) avtar hastigheten.

Men studier från den stora tsunamin i mars förra året visade att vågen som slog in i staden Miyako i länet Iwate (ett av de hårdast drabbade länen) färdades i hastigheten 8 meter per sekund. Den hastigheten klarar bara en tränad löpare.

Vågen är dessutom 10000 gånger så kraftfull som en vanlig våg vid samma våghöjd som skapats av vinden. Vid tsunamin i mars 2011 kunde vågorna på vissa ställen nå höjder över 20 meter.

Regeringens utredare kalkylerar att vid en förväntad jordbävning i sprickzonen söder om Honshu skulle staden Kuroshio i länet Kochi kunna drabbas av en 34 meter hög våg.

I den staden har redan 98 procent av invånarna tsunamivarningsutrustning. Man utgår från en evakuering, i den staden kan ingen människa överleva en tsunami.

Utdelning av flytvästar till befolkningen avfärdas som en dålig idé av naturkatastrofforskare vid Shizuokauniversitetet. Västarna invaggar befolkningen i falsk säkerhet och försenar bara beslutet att fly från ett tsunamihotat område. När vågorna sveper in följer bråte med som hotar att slå ihjäl människor som flyter omkring i vattenmassorna.

En rapport efter tsunamin 11 mars förra året visar att 42 procent av invånarna i de tre hårdast drabbade länen Iwate, Miyagi och Fukushima inte tog tsunamivarningen på allvar, och därför inte evakuerade i tid.

Slutsatsen från de olika forskningsprogrammen och utredningarna är att det bara finns ett sätt att klara sig - att fly från platsen så fort varningen utfärdas.

Videofilm från 11 mars 2011

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer