Nytt stål kan förenkla förstärkning av betong

2018-11-16 14:41  

Ett labb i Schweiz har utvecklat ett ”minnesstål” som kan förstärka konstruktioner i betong efter bara en upphettning.

Vid till exempel montering av nya fönster eller dörrar i en gammal byggnads betongstruktur kan det behövas en ny förstärkning. Forskare vid forskningssinstitutet Empa i Schweiz har lagt 15 år på att ta fram ett enklare sätt för att göra detta.

Institutet har lyckats ta fram ett nytt slags minnesstål. Materialet uppges ha klarat sig bra i flera olika pilotprojekt och är nu redo för marknaden.

Enligt Empa ska minnesstålet bara behövas hettas upp en kort stund, med hjälp av ström eller infraröda element, för att förstärka en betongkonstruktion permanent. Det vore i så fall en betydligt enklare process än dagens metod, som i många fall utgår från hydraulik, enligt Empa.

Läs mer: Nya mirakelmaterialet ska göra bilar tystare

Dessutom ska minnesstålet fungera bra även i trånga utrymmen eftersom det är möjligt att fästa bara en remsa av minnesstålet där betongen behöver förstärkas och därefter värma upp det.

Empa har tidigare bland annat tagit fram kolfiberförstärkta polymerer för förstärkning av betong.

En studie om det nya minnesstålet har publicerats i Construction and Building Materials.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer