Nya mirakelmaterialet ska göra bilar tystare

2018-10-24 08:41  
Grafenförstärkta komponenter stresstestas sida vid sida med vanliga komponenter för att se hur de påverkas. Foto: Ford

Det kallas för ett supermaterial som kan revolutionera branscher. Och nu har Ford hittat ett nytt användningsområde för grafen. De ska använda det för att förbättra ljudkomforten i sina bilar.

Inom kemi-, batteri och mobilindustrin har man använt grafen för att förbättra egenskaperna hos olika produkter. Överlag sägs materialet ha en enorm potential och det kallas ofta för ett mirakelmaterial. Inom bilbranschen har man använt grafen i lack, olika polymersammansättningar, samt i batterisammanhang. Men Ford kommer att utöka användningsområdena rejält. De ska börja inkorporera det under huven på sina bilar.

– Genombrottet här är inte själva materialet, utan hur vi använder det, säger Debbie Mielewski, teknisk chef för hållbara material i ett uttalande.

I första hand ska olika motorskydd och skärmar produceras i grafen. Detta för att minska oljudet som motorer, pumpar och fläktar genererar. Och det har visat sig att det ger effekt.

Läs mer: Experterna: Så kommer vi till rätta med fejkgrafenet

Redan 2014 kunde man se att komponenter som innehöll grafen hade bättre värmeresistens och tålighet.

Sett till rena siffror såg man att grafen blandat med skum reducerade ljud med 17 procent, hade 20 procent högre mekanisk tålighet samt 30 procents högre värmeresistens. Därtill vägde det mycket mindre än vad traditionell ljudisolering gör.

– Vi använder bara en väldigt liten mängd, mindre än en halv procent för att nå markanta förbättringar i tålighet, ljudisolering och viktreduktion, applikationer som ingen annan har fokuserat på, säger Debbie Mielewski.

Läs mer: Supermaterialet grafen säljs i fejkvariant med billig grafit

Baksidan är dock att grafen inte är billigt. Så initialt kommer Ford att använda grafenkomposit i tio olika komponenter under huven. Utvecklingen och produktionen görs i samarbete med underleverantörer och till en början ska de nya grafenkomponenterna sättas i storsäljaren F-150 samt muskelbilen Mustang. Men på sikt är förhoppningen att det ska sitta i samtliga Fordmodeller.

Felix Björklund

Mer om: Grafen Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer