Nobelpristagare avstängd för rasism

2007-10-19 09:03  

Dna-upptäckaren James Watson gjorde rasistiska uttalanden i en intervju. Nu blir han avstängd från sitt chefsjobb vid legendariska forskningslabbet Cold Spring Harbor Laboratory.

1953 kunde James Watson och hans forskarkollega Francis Crick visa att arvsmassans dna ser ut som en dubbel spiral. Båda blev Nobelprisbelönade. Sedan dess har James Watson fortsatt att vara en ytterst framgångsrik forskare och också en viktig forskningsmakthavare.

Fram till igår var den nu 79-årige Watson "chancellor", det vill säga nummer två i hierarkin, vid Cold Spring Harbor Laboratory i delstaten New York i USA. Det är ett av världens mest ansedda forskningslaboratorier inom bland annat genetik och bioinformatik.

Men nu har styrelsen för Cold Spring Harbor-laboratoriet med omedelbar verkan stängt av honom från alla chefsuppdrag, i väntan på ytterligare utredning.

Bakgrunden är uttalanden som James Watson gjorde i en intervju i söndags med brittiska Sunday Times. Där sade han sig vara mycket pessimistisk vad gällde utvecklingen i Afrika:

- All vår samhällspolitik utgår ifrån att deras intelligens är lika hög som vår - medan alla tester säger att det inte är så.
Enligt tidningen beskrev Watson sig som en som hoppades att alla skulle vara likar, men att var och en som "haft med svarta anställda att göra vet att det inte är på det viset".

Hans uttalanden har mötts av en våg av kritik. Ledningen för Cold Spring Harbor-laboratoriet har enhälligt tagit mycket kraftigt avstånd från honom. I ett uttalande säger man att det finns inget i laboratoriets forskning som kan ligga till stöd för sådana påståenden.

James Watson befann sig i Storbritannien bland annat för att idag fredag föreläsa på Science Museum. Efter uttalandena stoppade museet föreläsningen.

Själv har han nu bett om ursäkt för sina påståenden och anser att han blivit misstolkad. Enligt brittiska dagstidningen The Guardian sade Watson:

- Jag kan bara be alla, som från mina ord dragit slutsatsen att Afrika som världsdel, på något vis är genetiskt underlägsen, oreserverat om ursäkt.

- Det var inte vad jag avsåg. Och än viktigare från min ståndpunkt är att det inte finns något vetenskapligt stöd för en sådan uppfattning.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer