Motion ger äldre fem extra år

2015-05-15 17:04  
Äldre som motionerar lever längre, visar forskning. Foto: All Over Press

Äldre som motionerar 30 minuter sex dagar i veckan lever i snitt fem år längre, jämfört med dem som föredrar att sitta stilla. Effekten är lika stor som att sluta röka, visar forskning.

För äldre män minskar risken för alla typer av dödliga sjukdomar med 40 procent om de ägnar en halvtimme om dagen åt fysisk aktivitet. Motion är för dessa män lika nyttigt som att sluta röka, visar en undersökning av norrmän födda mellan 1923 och 1932.

– Det här har man haft på känn ganska länge, men svårigheten är att få fram budskapet till Svensson och få honom att börja röra på sig, säger Michael Sjöström som forskar i svenskarnas aktivitetsvanor vid Karolinska institutet, till TT.

Den aktuella studien, som publiceras i British Journal of Sports Medicine, visar att gamla män som regelbundet motionerar ökar sin livslängd med fem år i genomsnitt. Och ju mer tid de ägnar åt träning, desto mindre blev risken att drabbas av dödlig sjukdom.

Forskarna, verksamma vid Norges idrettshøgskole, påpekar att den är en så kallad observationsstudie, så inga definitiva slutsater kan dras av resultaten. Men skillnaderna i ökad dödlighet mellan de stillasittande och dem som motionerade var uppseendeväckande, även bland 73-åringar, menar forskarna.

Michael Sjöström säger att resultatet ligger i linje med tidigare forskning som visar att motion är effektivt för att förebygga nästan alla kroniska sjukdomar.

– Men 30 minuter om dagen är ganska mycket. Det är mer än de flesta klarar av och man ska inte bli deprimerad om man inte gör det. Allt är bättre än inget. Det viktiga är att man gör motionen regelbundet och att man når en viss intensitet så att man blir lite svettig och andfådd.

TT: Men om man är gammal kanske man tycker att det är försent att börja träna, eller?

– Det är aldrig försent att komma igång. Det finns anledning i alla åldrar att hålla sig aktiv och upprätthålla en god allmänkondition.

Mer om: Motion

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer