Kamouflaget döljer fula elcentralen

2014-05-23 13:29  
Ser du lådan? Bilden visar en kamouflaget från olika vinklar. Foto: MiT

En elcentral, ett fult luftaggregat eller en elektronikbox i bokhyllan. Allt kan kamoufleras med ett nytt sätt att pussla ihop foton.

Forskare vid amerikanska MIT har utvecklat flera nya algoritmer för att täcka olika objekt med ett kamouflage. En låda på en hylla på forskarnas kontor har till exempel fått smälta in bland böckerna.

Tekniken kan användas för att till exempel dölja ett fult luftaggregat på en historisk byggnad eller en elcentral i en park, tänker sig forskarna som presenterar sina resultat vid konferensen Computer Vision and Pattern Recognition i juni.

Algoritmen analyserar foton som tagits från olika vinklar och bygger utifrån dessa upp ett kamouflage för objektet som ska döljas.

Under arbetet testades flera algoritmer på frivilliga försökspersoner. När de bästa algoritmerna användes tog det i genomsnitt mer tre sekunder att upptäcka föremålen.

En svårighet är att dölja hörnen. I fallet med lådan i hyllan ser det ut som böckerna böjer sig något för att smälta in.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer