Japansk startupen Ispace vill bygga en stad på månen

2018-09-27 10:45  

Kapitalstarka Ispace har ambitiösa planer på att exploatera månen. Innan 2040 hoppas bolaget ha anlagt en permanent månbas med tusen invånare.

Medan Elon Musk har siktet inställt på en koloni på Mars har japanska Ispace månen som mål. Deras minst sagt ambitiösa vision känns som hämtad ur Andy Weirs roman Artemis: bolaget vill anlägga en stad på månen med 1 000 invånare och 10 000 besökare om året innan 2040.

Det första steget för Ispace är två månfärder de närmaste tre åren, och företaget har redan mutat in plats på två av Space X Falcon 9-raketer, rapporterar Arstechnica.

Det första uppdraget inleds 2020 och går ut på att skicka upp en rymdsond som ska ligga i omloppsbana runt månen och ta bilder på himlakroppens yta för att förbereda sig inför kommande expeditioner. Året därpå vill Ispace landsätta en duo obemanade rymdfarkoster på månen.

Läs mer: Deras nät lyckades fånga skrot i rymden

Bolaget har visat upp konceptskisser på en ”moderrover” som bär runt på en mindre rover i skrovet. Den lilla enheten är knuten med en kabel till moderskeppet och ska användas för att utforska lavatunnlar, underjordiska passager av stelnad lava som skulle kunna användas som skydd för en rymdbas.

Åter igen ambitiösa mål för ett nystartat företag, men Ispace säger att de kommer att räkna uppdraget som en framgång så länge rovrarna landar säkert på månens yta och överlever ett dygn. Allt utöver det ses som en bonus.

Tanken är att visa potentiella kunder att Ispace kan hjälpa till att leverera upp till 30 kilogram utrustning till månens yta, och att sedan successivt öka vikten som kan transporteras till månen. Det är tänkt att bli bolagets första ordentliga inkomstkälla.

Läs mer: Så ska Europas månbas byggas

Vill producera raketbränsle på månen

Nästa steg är att bryta is vid månens poler för att kunna omvandla väte och syre till raketbränsle.

”Vi förväntar oss att kunna börja utveckla drivmedel på och skicka det till rymdfarkoster i rymden runt år 2030”, sa Ispace grundare Takeshi Hakamada i ett konferenssamtal med journalister där Arstechnica deltog.

Vid det laget vill han se hundratals människor som jobbar på månen. Antingen från en fast månbas eller från en rymdstation i omloppsbana runt månen.

Läs mer: Space X rymdkapsel Crew Dragon snart redo för avfärd

Bara tio år senare, 2040, vill Ispace se en permanent stad på månen. De kallar sitt koncept för Moon Valley och presenterar det i videon nedan.

”Vi tror att vi kan etablera en sådan värld om vi kan fortsätta vår utveckling i samma takt som i dag”, säger Takeshi Hakamda.

Ispace har hittills fått in 95 miljoner dollar i kapital vilket ska räcka till de två första uppdragen. Bolaget har i nuläget 66 anställda i Japan, USA och Luxemburg och tekniken och planerna härstammar från Googles tävling Lunar X Prize där Takeshi Hakamada ledde ett av lagen som hade som målsättning att landa en rover på månens yta innan mars 2018.

Inget lag lyckades hålla deadline, men flera av dem kämpar fortfarande på med sina expeditioner.

Simon Campanello

Mer om: Rymden Ispace

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer