H&M investerar i ny svensk textilteknik

2017-10-11 11:41  

Svenska teknikföretaget Renewcell återvinner gamla kläder – får klädjätten H&M som ny delägare.

I Kristinehamn i Värmland har det KTH-avknoppade företaget Renewcell under året byggt upp en demonstrationsanläggning för sin teknik. Nu kliver H&M Group in som minoritetsdelägare i företaget, och åtar sig också att köpa en viss del av Renewcells produktion.

– Det absolut viktigaste för oss är att få en kund, som drar vår produkt genom den textila värdekedjan. Vi gör ju inte kläder, utan en textilmassa, och produkten ska igenom en massa steg innan det blir kläder, säger Mattias Jonsson, vd Renewcell.

Företaget har på ett par år tagit sig från laboratoriet till en produktionsanläggning. I Kristinehamn i Värmland har en fabrik byggts upp.

– Det är viktigt att visa att vi kan göra det här, att vi har byggt upp en fabrik, att det är en realitet. Det har vi gjort med Kristinehamnssatsningen, säger Mattias Jonsson.

Läs mer: Svårt skapa fräscha fibrer av gamla trasor

Renewcell har utvecklat en teknik där textil av bomull, viskos och lyocell finfördelas både mekaniskt och kemiskt, och ger en textilmassa. Från den kan det skapas en ny produkt, en ny textilfiber, som kan användas till nya kläder och textilier.

– Renewcells teknik har potential att bli en kommersiell och uppskalningsbar lösning för industrin, och kan skynda på resan från en linjär modeindustri till en cirkulär, säger Cecilia Brännsten, hållbarhetschef på H&M Group i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar H&M går in med framgår inte. På anläggningen i Kristinehamn ska både begagnade textilier och spill från textilindustrin användas som råvara. Fabriken, som har ett slutet system för kemikalier och vatten, har en kapacitet att producera 7 000 ton textilmassa per år.

H&M har på senare tid investerat i flera svenska företag som utvecklar ny textilteknik, inom sin satsning på innovativa nystartade företag, H&M Co-lab. I slutet av sommaren gick både H&M och Ikea in i skånska företaget Treetotextile, där kemisten och entreprenören Lars Stigsson utvecklar en metod att göra tyg av skogsråvara.

Anna Orring

Mer om: H&M Textilteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer