Forskare förteg svåra komplikationer av protes

Protesen förankras direkt i skelettet med så kallad osseointegration. Foto: Integrum

En man som fått sin amputerade arm ersatt med en tankestyrd protes med inbyggd känsel drabbades av livshotande sepsis. Men det nämndes inte i den fallstudie där han ingick som en av fyra patienter.

Fallstudien publicerades i New England Journal of Medicin i april 2020 och fick stor uppmärksamhet, skriver Forskning och framsteg, som granskat den vetenskapliga artikeln.

Bakom studien ligger forskning vid Chalmers och Göteborgs universitet. Forskarna har utvecklat proteserna i företaget Integrum.

Ny Teknik beskrev tekniken 2012.

”Gick åt helvete”

Studien i den vetenskapliga tidskriften illustrerades med bilder på tre av de fyra försöksdeltagarna när de snickrar, cyklar och gräver i trädgården. I artikeln skriver forskarna att ingen av dem drabbades av några allvarliga komplikationer. Men det påståendet gällde bara tre av de fyra patienterna.

Forskarna skrev i artikeln att den fjärde patienten hade hoppat av utvärderingen. I själva verket hade de kännedom om att denna patient drabbats av sepsis (blodförgiftning) och därefter ytterligare en allvarlig infektion, skriver Forskning och framsteg. Patienten själv förnekar att han hoppat av utvärderingen.

– De följde upp mig. Tills det gick åt helvete, säger han till Forskning och framsteg.

Forskare: Inte förtigits med avsikt

En av forskarna bakom den vetenskapliga artikeln, Rickard Brånemark, skriver i ett mejl till Dagens medicin att han beklagar att komplikationerna utelämnades ur rapporten. Den vetenskapliga artikeln håller nu på att uppdateras, uppger han.

Läs mer: Lovande försök med ny Crispr-teknik kan föra cancerforskning framåt

Komplikationerna som den fjärde patienten råkade ut för har inte dolts med avsikt, framhåller han. De har redovisats på flera vetenskapliga konferenser och patienten kommer också att finnas med i en bredare rapport om 16 patienter som ännu inte är färdig.

Ny Teknik

Cecilia Klintö/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer