Elastisk och självläkande e-hud kan ge maskiner ”känsel”

2019-11-11 14:46  

Genom att kombinera en halvledande polymer med en elastisk plast har forskare utvecklat ett hudliknande material. Materialet kan hjälpa framtida maskiner att ”känna” sin omgivning.

Den konstgjorda hud som forskare vid Stanford University och Samsung Advanced Institute of Technology Suwon har tagit fram ska efterlikna den naturliga hudens känslighet, elasticitet och självläkande egenskaper.

”Huden” är egentligen en tunn halvledande film. Den är gjord av en kombination av halvledande polymer och en isolerande elastomer, en elastisk polymer. Det gör slutresultatet töjbart, tåligt och vattentätt. Dessutom ska filmen vara självläkande.

I försök har forskarna bland annat klippt i filmen och lämnat den i rumstemperatur. Efter ett dygn ska spåren från klippet ha försvunnit helt, och filmen kunnat sträckas ut igen med över 200 procent innan en ny skada uppstod.

Läs mer: Stretchig nanokomposit visar klockan direkt på huden

En möjlig tillämpning för ”e-huden” skulle kunna vara mjuka robotar, men också biomedicinsk utrustning. Materialet behöver dock vidareutvecklas innan det är helt säkert att använda.

Artikeln har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer