Deras flamskyddsmedel är gjort av te och nötter

2019-08-28 09:40  
Provet till höger med det växtbaserade flamskyddsmedlet var svårt att antända. Foto: Central Michigan University

Forskarna har hittat ämnen från växtriket som kan ersätta de hälsofarliga kemikalierna i dagens flamskyddsmedel. Testresultaten är lovande.  

Med jämna mellanrum får vi betala för våra kemiska misstag. Ett av de senare gäller flamskyddsmedlen. Många ämnen har visat sig vara hälsovådliga, bland annat de bromerade flamskyddsmedlen. En rad kemikalier har också förbjudits. Nu tittar Central Michigan University i Mount Pleasant på ämnen från växtriket som skulle kunna ersätta dem.

Bland ingredienserna i deras växtbaserade flamskyddsmedel ingår bland annat gallussyra, som finns i nötter och teblad. Och från bovete kommer substansen 3-(dimetylamin) bensoesyra. Efter att de har behandlats med fosforoxitriklorid förvandlas ämnena till flamsäkra organofosfat.

Det ska dock sägas att forskarna ännu inte har genomfört toxikologiska tester på sitt flamskyddsmedel. Bob Howell, polymer/organisk kemist på universitetet, påpekar att saker som har utvunnits ur naturliga material generellt sett är mycket mindre giftiga.

Läs mer: De omvandlar skogsrester till bioplast och flygbränsle

Universitetet blandade sitt flamskyddsmedel i en harts som används för att framställa elektronik, bilar och flygplan. Bitar av det behandlade materialet tog längre tid att antända än proverna utan medlet. Och när lågor väl hade tagit fäste varade branden i mindre än tio sekunder. De obehandlade bitarna brann upp.

Forskarna mätte den syrehalt som krävdes för att antända proverna. De behandlade bitarna behövde minst 33 procent syre i den slutna kammaren. Det obehandlade materialet antändes redan vid 19 procent. Dock ställde forskarna aldrig sin produkt mot ett konventionellt flamskyddsmedel.

Läs mer: Här är växterna som renar giftig mark

Teamet presenterade sina resultat den 26 augusti vid the American Chemical Societys årsmöte i San Diego. Eftersom råvarorna är lättillgängliga och den kemiska processen tämligen okomplicerad tror Howell att det skulle vara ganska enkelt att dra en gång en storskalig tillverkning. Det rapporterar Science News.

John Edgren

Mer om: flamskyddsmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer