Danskt coronavaccin fungerar mot muterat minkvirus

2020-11-13 07:33  
Flera miljoner danska minkar har avlivats sedan det muterade viruset upptäcktes. Arkivbild. Foto: Patric Söderström / TT

Ett coronavaccin som utvecklas i Danmark har i djurförsök visat sig vara effektivt mot den muterade sort av viruset som upptäckts hos minkar i landet, säger en av forskarna bakom vaccinet.

Flera miljoner danska minkar har redan avlivats sedan virusmutationen upptäcktes, efter att människor smittats. Det finns också en rädsla för att den nya sorten kan undgå de vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Tidiga studier av den nya sorten av viruset, som kallas kluster 5, visade att viruset inte verkar lika känsligt mot antikroppar, vilket kan påverka hur effektivt ett potentiellt vaccin är för att bekämpa det.

Men nu har det vaccin som utvecklas på Statens serum institut i Danmark visat sig fungera i tidiga tester. Antikroppar från kaniner som behandlats med viruset kunde framgångsrikt bekämpa det nya viruset, enligt Anders Fomsgaard, forskare på SSI.

– Vi kunde inte motstå att testa kaninernas antikroppar mot kluster 5, och det fungerar, säger Fomsgaard till Danmarks radio på torsdagen.

Läs mer: Vaccin mot covid-19: Vad innebär 90 procents effektivitet?

Vaccinet har just godkänts för tidiga tester på människor, men det är inte klart om det är lika effektivt mot kluster 5 hos människor.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC skrev i en riskanalys under torsdagen att det för närvarande råder "mycket hög osäkerhet" om hur stort hot kluster 5 utgör.

Tegnell: Muterat virus finns inte i Sverige

Den muterade variant av coronaviruset som har upptäckts vid danska minkfarmar har inte hittats i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

– Det har inte hittats i Sverige. Det är letat efter både bland minkarna och personerna runtom. Det har heller inte hittats i Danmark sedan i september, säger han till SVT.

Lucas Brischetto/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer