Britton: Flockimmunitet mot covid-19 i Stockholm kan dröja

2020-05-22 07:24  
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet. Foto: Claudio Bresciani/TT

I Stockholm hade 7,3 procent utvecklat antikroppar för covid-19 i månadsskiftet april-maj, enligt Folkhälsomyndighetens nya studie. Om inte fler än så var immuna vid den tiden kan man inte hoppas på flockimmunitet i staden till sommaren, anser matematikern Tom Britton.

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, har tidigare beräknat att flockimmunitet skulle kunna uppnås om 40 procent av befolkningen smittats, och att smittspridningen i Stockholm därmed skulle kunna avstanna av i mitten av juni.

Men om Folkhälsomyndighetens resultat överensstämmer med andelen immuna i verkligheten lär det inte ske – eftersom andelen är betydligt lägre än tidigare uppskattningar, enligt Tom Britton.

– Om det är så att de tidigare beräkningarna är felaktiga och att det är klart färre som har smittats, då kan man inte längre hoppas på flockimmunitet. Viss partiell immunitet, ja, men inte flockimmunitet, säger han.

Antikroppar och immunitet

Detta sägs med förbehållet att resultaten faktiskt är helt representativa, vilket inte är helt klarlagt, samt med förbehållet att antikroppar är en förutsättning för immunitet. Immunologen Petter Brodin vid Karolinska institutet har exempelvis sagt att det inte nödvändigtvis måste vara så.

Läs mer: Nu ska svenskarnas immunitet mot covid-19 undersökas

Enligt Brodin finns möjligheten att man kan ha varit smittad och därmed utvecklat ett visst skydd mot viruset utan att testa positivt för antikroppar.

– Om det är förklaringen, att det finns ett antal som inte har antikroppar men som ändå är skyddade, då finns fortfarande möjligheten att vi närmar oss flockimmunitet i juni (i Stockholm), säger Tom Britton.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är dock resultaten från den första studien inte långt ifrån vad man hade räknat med.

– Det ligger inte så off att vi är djupt oroade, säger han.

Partiell immunitet

Och allt talar för att vi kommer att se en avtagande smittspridning till följd av ökad partiell immunitet, säger Tegnell.

– Allt vi vet om den här typen av sjukdomar talar för att vi kommer att ha en fortsatt avtagande andel smittade, förutsatt att folk inte ändrar sitt beteende på ett drastiskt sätt.

Läs mer: Har jag varit smittad? Nya testet ska ge svar

Effekterna av partiell immunitet har redan börjat synas, säger han.

– Vi ser en sakta avtagande smittspridning, trots att inga fler åtgärder har vidtagits. Om något har väl personer kanske mer sociala kontakter än tidigare, enligt alla indikationer – och trots det ser vi fallande intag på intensivvårdsavdelningarna, som förmodligen är den bästa indikatorn.

Han är dock noga med att fortsatt påpeka att flockimmunitet i sig inte är målet man arbetar efter.

– Immunitet vid den här typen av sjukdomar fungerar inte så, det är därför vi inte använder begreppet. Flockimmunitet är ett tillstånd som egentligen bara kan uppstå när man har ett vaccin, säger Anders Tegnell.

Fakta: Folkhälsomyndighetens antikroppsstudie

Folkhälsomyndigheten presenterade i onsdags de första antikroppstesterna som har genomförts i samarbete med Sci-lifelab, som ska ge en bild av hur många som har smittats av covid-19 i Sverige. Testerna genomfördes i vecka 18.

Resultaten visar att det är stor skillnad mellan åldersgrupper. Bland personer äldre än 65 år är andelen smittade mindre än i gruppen 20–64 år. Även gruppen barn har utsatts mindre för viruset än vuxengruppen.

Blodproverna har samlats in i nio regioner: Jämtland, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerbotten, Västra Götaland och Örebro. I Stockholm hittades antikroppar i 7,3 procent av proverna, vilket är en väsentligt högre andel smittade än i övriga Sverige. I Skåne var andelen 4,2 procent och i Västra Götaland 3,7 procent.

Dessa första resultat speglar smittoläget tidigare i april, omkring vecka 15, eftersom det dröjer några veckor innan kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar.

Blodproverna kommer från öppenvården. Totalt 1 104 prover har analyserats för den första studien.

Insamlingen av blodprover ska pågå under åtta veckor och resultaten presenteras löpande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Marc Skogelin/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer