Amerikanska flygvapnet hittade fotspår från istiden

2022-08-04 20:38  

För 12 000 år sedan gick en grupp människor över det som i dag är US Air Forces testområde i Utah.

Avtrycken utgör endast det andra fyndet av fotspår i USA daterade till slutet av förra istiden, 12 000 år sedan. Området som då var våtmark är i dag en saltöken som tillhör Utah Test and Training Range (UTTR).

2016 hittades en kraftig spjutspets på området, förmodat avsedd för storvilt som mammut och bison. Fyndet gjordes mindre än en kilometer från de nya avtrycken.

Flygvapnet har varit väl medvetet om att testområdet kan innehålla mycket intressanta spår, och sedan flera år undersöker arkeologer markerna kring flygbasen Hill.

En av forskarna upptäckte de nya fotspåren av en slump genom bilfönstret. Avtrycken blottläggs bara när luftfuktigheten är precis rätt. Hittills har man räknat till 88 nya spår, skriver flygbasen i ett pressmeddelande. 

I närheten av fotspåren har man även hittat en 12 300 år gammal eldstad och de första spåren av tobaksanvändning i världen. Foto: R. Nial Bradshaw

Cornelluniversitetet, New York, uppskattar att personerna korsade området för cirka 12 000 år sedan, och att det rör sig om flera vuxna samt barn i åldrarna 5 till 12 år. Skälet till att fotspåren har bevarats är att individerna har promenerat genom grunt vatten med ett tunt lager sand ovanpå lera, där sanden har fyllt avtrycken i leran.

Läs mer: Bortglömda överväxta städer i Amazonas upptäckta med lidar

I närheten av fotsppåren har det även hittats en eldstad som uppskattas vara 12 300 år gammal, och bland fynden finns de första spåren av tobaksanvändning.

I en pilotstudie undersöks området med ”en mer skonsam arkeologi”, där man använder georadar (markpenetrerande) samt magnetometer, som kan visa strukturer under mark genom att mäta de magnetiska egenskaperna hos olika material, en etablerad teknik för arkeologer som även används i Sverige.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer