VM: Vilken är den bästa hemroboten?

2018-04-12 12:10  

Studentlag från Linköpings universitet ska tävla både EM och VM i ligan för sociala servicerobotar.

Här hittar du de hetaste lediga ingenjörsjobben!

Varje år arrangerar Robocup Federation den internationella mässan Robocup där det hålls tävlingar i robotik och artificiell intelligens. I år ska studentlaget LiU@HomeWreckers tävla i både EM i Tyskland och i VM i Kanada med sin sociala robot som de har döpt till Ellis.

Laget består av tolv studenter på Linköpings universitet som alla är med i robotföreningen Föreningen för Intelligenta Autonoma system. Studenterna är ofta ute med robotar och visar upp dem och arrangerar tävlingar för barn och ungdomar. Deras nya projekt är deltagandet i tävlingen Robocup@Home. Tävlingen går ut på att få robotarna att hjälpa till i hemmiljö, interagera med människor, svara på frågor och utföra vardagssysslor.

– Det finns en uppgift som kallas ”Cocktail party” då roboten ska ta sig in i ett rum där det är fest, gå fram till tre olika personer och fråga vad de vill ha att dricka. När roboten tagit beställningen ska den ta sig till ett annat rum där baren finns och meddela till bartendern, säger Sofia Thunberg, som är lagledare för LiU@HomeWreckers.

De vill driva forskningen framåt

Roboten ska inte bara kunna ta beställningar, den ska till exempel även behärska olika språk, kunna känna igen objekt och människors ansikten. Studenterna kallar roboten för hemrobot eftersom den får självständiga uppgifter i hemmet.

Läs mer: Egen chatrobot blev vägen till drömjobbet

Modellen heter Pepper och är skapad av Soft Bank Robotics. Pepper används till olika tjänster, såsom kundservice på flygplatser, försäljningsassistent i butiker och som underhållning och sällskap på äldreboenden.

Sofia Thunberg berättar att det viktigaste med tävlingen inte är att vinna.

– Vi vill se hur vi ligger till i utvecklingen och lära oss av andra lag. Det viktigaste är att driva forskningen framåt, säger hon.

Robocup

- Startades 1997 av Robocup Federation för att driva på State of the Art inom forskningsområdet

- Robocup@Home hölls första gången för tio år sedan

- Alla tävlande har likadana robotar med samma hårdvara och förutsättningar

- Tävlingen omfattar årligen cirka 4.000 mänskliga deltagare, 5.000 robotar och lockar tiotusentals besökare

- I år hålls EM 25-29 april i Magdeburg, Tyskland, och VM 16-22 juni i Montréal, Kanada

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap