De kan få finaste teknikpriset

2016-10-12 09:30  
Från vänster: Lennart Lindblad, Autoliv, Stina Ehrensvärd, Yubico, med säkerhetsnyckeln Yubikey och Hans Hertz, KTH, Metaljet.

Ingenjörerna bakom trepunktsbältet, datanyckeln Yubikey och röntgenkällan Metaljet är nominerade till Polhemspriset.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer för "teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem". Vem eller vilka som vinner avslöjas den 15 november, men nu har det släppts vilka som är nominerade i år.

  • Lennart Lindblad, som bland annat utvecklade trepunktsbältet och startade företaget som i dag är Autoliv.
  • Stina och Jakob Ehrensvärd med företaget Yubico, som har utvecklat säkerhetsnyckeln Yubikey, en USB-lösning som i dag används av till exempel Google.
  • Hans Hertz och Oscar Hemberg, som har utvecklat Metaljet, röntgen med en snabb stråle av flytande metall. Låg bakom avknoppade KTH-företaget Excillum.

Priset består av Polhemsmedaljen i guld och 250 000 kronor. Polhemspriset har sedan 1876 gått till en lång rad svenska ingenjörer och uppfinnare, som Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925) och Petra Wadström, för vattenrenaren Solvatten (2013).

 

Prenumerera på Ingenjörskarriärs kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Mer om: Polhemspriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap