Industri

Vassle och fruktsyra gör rent hus

Publicerad
Med vassle som bas framställer lilla Invekta Green specialrengöringsmedel för industrin. Vasslen gör tensiderna mer effektiva och rengöringsmedlet bryts lättare ner.
 
Idén att använda vassle, en restprodukt vid osttillverkning, som industrirengöringsmedel är inte direkt ny. När Fred Sundström och Eva Landström som tillsammans driver Invekta Green av en händelse upptäckte tekniken, hade forskare arbetat med den sedan 1950-talet.
 
- När forskarna jobbade med det här på 1960- och 70-talen var det ingen som brydde sig, det fanns ingen marknad. Det är först nu det börjar ta fart, år 2000 började det kännas att det var på väg att lyfta, säger Fred Sundström.
 
Stora mängder vassle blir över när mejerierna tillverkar ost. Hittills har vasslen använts till grismat eller fått dunsta bort. Hos Invekta Green modifieras den och får en stor andel aminosyror.
 
- Det har visat sig att man med olika kombinationer av fruktsyror kan få fram enorma effekter, säger Fred Sundström.
 
Vasslens egenskaper visade sig förbättra tensidernas effektivitet, vilket i sin tur gjorde att halten av tensider kunde minskas i rengöringsmedlet. Dessutom visade det sig att det förbrukade rengöringsmedlet lättare bryts ned.
 
- Vi har kunnat visa att den totala nedbrytbarheten på produkten ökar. Även tensiderna bryts ned snabbare och mer fullständigt, säger Fred Sundström.
 
Invekta Green startade 1995, och bestod då av tre personer. I dag har företaget 13 anställda och arbetar i första hand med att utveckla specialprodukter. Till exempel har företaget tagit fram en produkt för rengöring av oljeseparatorer för fartyg i samarbete med Alfa Laval.
 
Företaget gör inte bara själva rengöringsmedlet, utan också utrustning som krävs för att man ska kunna använda det. Pappersindustrin, som efterfrågar Svanenmärkta produkter, är en annan kund till Invekta.
 
Efter att ha bearbetat marknaden i Finland och Sverige står Tyskland och Danmark på tur.