Industri
Svenskt företag kan masstillverka stamceller

Nu finns industriprocessen som gör det möjligt att massproducera stamceller. Bakom utvecklingen ligger Göteborgsföretaget Cellartis.
-För att stamceller ska kunna bli kliniska terapier måste man ha många celler. Det problemet har vi löst nu, säger Johan Hyllner, forskningschef på Cellartis.
Bot för trasiga hjärtan, diabetes och test av läkemedel. Användningen av alla cellers urmoder, stamceller är många. Men att tillverka dem har hittills varit ett hantverk.
Målet för Cellartis har allt sedan starten år 2001 varit att ta fram livskraftiga så kallade embryonala stamceller och att industrialisera processen. I början av år 2007 expanderade företaget till Skottland, dit de rekryterades av ITI , den skotska motsvarigheten till Vinnova.
Det är här den industriella processen har utvecklats.
- Vi har successivt skalat upp tillverkningen. Nu kan vi tillverka miljarder stamceller per dag, säger Johan Hyllner.
Det låter som en utrymmeskrävande produkt, men motsvarar ungefär en kvadratmeter stor yta av celler.
Enligt Johan Hyllner uppfyller produktionsprocessen nu alla krav som ställs på en industriell process.
-Masstillverkning är en förutsättning för att utveckla framtida terapier med stamceller. Dit hör möjligheten att kunna bota diabetes, säger Johan Hyllner.
I oktober slöt företaget ett potentiellt miljardavtal med det skandinaviska läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Syftet är att ta fram metoder att massproducera insulinproducerande betaceller.
Den första tillämpningen av den industriella processen är dock hjärtmuskelceller som redan säljs som en produkt.
-Vi börjar få avancerade och unika produkter, och det är dit vi strävat, säger Johan Hyllner.