Visst är det möjligt att tillverka avancerad elektronik med lönsamhet även i Sverige. Men svenska fabriker har i många fall missat
tåget, enligt Hans Österberg, som följt branschen i 20 år.
En internationell kontraktstillverkare av elektronik övervägde i fjol att etablera sig i Sverige. Konsulten Hans Österberg, som sedan mitten av 90-talet studerat svensk elektronikproduktion och kontraktstillverkning, fick i uppdrag att analysera förutsättningarna. Rådet blev att avstå.
– De nuvarande svenska kontraktstillverkarna har inte lyckats få tillräcklig lönsamhet i sin verksamhet. Att då bygga en ny fabrik i Sverige skulle vara fullständigt vansinnigt, säger han.
Konkurrensen är tuff mellan de fem–sex största kontraktstillverkarna i landet. Men Hans Österberg tycker inte att de har lyckats anpassa tekniken, hitta kunder, marknad och en inriktning som ger acceptabel lönsamhet. Samtidigt är förändringstakten inom elektronikindustrin hög. Konstruktionerna blir ständigt mindre, billigare, får bättre prestanda, kräver mindre energi och går fortare att tillverka.
– De svenska tillverkarna har i många fall missat tåget.
Trenden mot ökad outsourcing fortsätter. För några år sedan gick flytten i första hand till Baltikum och Polen, där arbetskostnaden ligger på cirka en tredjedel av den svenska. Nu flyttas produktionen även till länder där den lönekostnaden kan mer än halveras. Rumänien och Bulgarien är ett två exempel.
Samtidigt anser Hans Österberg att det är fullt möjligt att producera avancerad elektronik med god lönsamhet med svenska lönenivåer. En fabrik som Sonys i Pencoed, Wales, skulle exempelvis mycket väl kunna nå framgång även här.
Annons
Men då måste företaget kunna hantera hela kedjan: teknikval, logistik, konstruktion, produktionsteknik, kvalitet och leveranser. Hög yield (andelen godkända produkter efter tester) är ett måste.
– Om den är tillräckligt hög spelar timlönen en underordnad roll. Man ska inte underskatta fabrikerna i Asien eller östra Europa men det går att slå dem på fingrarna när det gäller yielden.
Han lyfter fram gott ledarskap som en förutsättning för att nå hög kvalitet. Personalen måste ha rätt utbildning, rätt verktyg, rätt motivation och en logistik som fungerar.