INDUSTRI

Stopp i sockerproduktion – risk för ny explosion: ”Enda sockerproducenten i Sverige”

Byggnader skadades och en brun betsörja spreds över området på Örtofta sockerbruk norr om Lund efter en explosion i en ångpanna tidigt i lördags morse.
Byggnader skadades och en brun betsörja spreds över området på Örtofta sockerbruk norr om Lund efter en explosion i en ångpanna tidigt i lördags morse.

Produktionen ligger nere på landets enda sockerbruk efter helgens explosion. Samtidigt finns just nu risk för en ny explosion, rapporterar P4 Malmöhus.

Publicerad Uppdaterad

Ytterligare en cistern riskerar att explodera på Nordic Sugar, och räddningstjänsten arbetar just nu för att minska trycket.

Vid explosionen i lördags morse sprängdes både panna och delar av byggnaden i luften. Bruket var i full gång eftersom det är skördetid för sockerbetor och explosionen ledde till att delar av byggnaden, bland annat tegel, spreds över området i närheten, över väg och järnväg.

Ingen person kom till skada, men tågtrafiken fick stoppas tillfälligt och dras fortsatt med störningar.

Räddningstjänsten har bedömt att explosionen troligen har med högtryck och ånga att göra, kanske en panna.

Tonvis med sockerbetor på åkrar

Efter olyckan blir tonvis med sockerbetor liggande på skånska åkrar, rapporterar Sydsvenskan. Klart är att det drabbar all sockerproduktion i hela landet på obestämd tid, uppger Nordic Sugars vd Johan Neikell till tidningen.

– Hur länge stoppet kommer att pågå är väldigt svårt att säga i nuläget. Vi håller på att successivt inspektera och se hur stora skadorna är, så att vi gör det på ett säkert sätt.

Det ska enligt vd:n dock inte vara risk för någon svensk sockerbrist lagom till jul.

– Vi är den enda sockerproducenten i Sverige, men vi är också en del av Nordzucker-gruppen med både kompetens, resurser och sockerproduktion som vi vid behov kan dra nytta av, fortsätter han.