Hållbar industri

Robotstartup från Lund säkrar 40 miljoner i finansiering

Klas Nilsson, vd för Cognibotics Foto: Cognibotics
Klas Nilsson, vd för Cognibotics Foto: Cognibotics

Serie A-rundan är säkrad för Cognibotics. Med påfylld kassa hoppas bolaget snart kunna lansera en helt ny och supersnabb plockrobot.

Publicerad

Lundabolaget Cognibotics utvecklar en teknik som förbättrar industrirobotars precision genom att analysera styrsignalerna och kompensera för de fel som uppstår vid exempelvis påverkan från bearbetning. Företaget har två år i rad tagit sig in på Ny Tekniks 33-listan.

Nu meddelar bolaget att deras första finansieringsrunda (serie A) är säkrad. Rundan på 40 miljoner kronor har letts av Fairpoint Capital och Tibia Konsult. Den innebär att företaget kan anställa fler och rulla ut sin teknik på marknaden.

– För ungefär ett år sedan insåg vi att vi fick välja mellan att fortsätta växa långsamt och organiskt eller satsa framåt och öka produktsortimentet, säger vd Klas Nilsson.

Rätt investerare tog tid att hitta

Investeringsrundan innebär förstås att bolaget valde det sistnämnda alternativet. Att finna finansiering var dock inte alldeles enkelt. Flera venturebolag var intresserade men krävde snabb listning vilket inte föll Cognibotics i smaken. Andra aktörer har velat köpa hela bolaget. Till slut dök lösningen med Fairpoint Capital och Tibia Konsult upp.

– Det får stort inflytande i styrelsen, men vi tycker ändå det är bra eftersom de är så pass erfarna. Det är en schysst investering som vi är glada för, säger Klas Nilsson.

Cognibotics utvecklar även en helt ny typ av robot som Klas Nilsson kallar för hybridkinematisk. Det är en snabb plockrobot som passar extra bra i kalla eller explosiva miljöer eftersom alla motorer sitter i foten.

Lanseras på Automatica – om inte corona sätter stopp

Företagets mål har länge varit att lansera både sin verksamhet i allmänhet och den snabba plockroboten i synnerhet på den tyska automationsmässan Automatica i juni. Men på kort tid har som bekant världen försatts i en sorts undantagstillstånd på grund av coronapandemin.

– Arrangörernas plan är fortfarande att Automatica ska vara den första mässan när allt drar igång igen. Men det kan förstås ändras, säger han.

Om även Automatica ställs in kommer Cognibotics att köra en lansering i mindre format och sen sikta in sig på andra mässor.

Korrigerad version: Investeraren Tibia Konsults namn korrigerat i denna version.