Cognibotics gör energisnåla robotar för extrema miljöer

2019-05-14 06:00  
En stor del av teamet bakom Cognibotics. Foto: Cognibotics

Tekniken förbättrar robotars precision rejält. Cognibotics är nu dessutom på väg att ta fram en helt ny typ av robot – den hybridkinematiska.

Lundabolaget Cognibotics fortsätter att utveckla sin precisionshöjande kalibrering av robotar – huvudsakligen i det tysta. Målet är bred lansering på robotmässan Automatica i München 2020.

Företagets algoritmer analyserar robotens styrsignaler och kompenserar för de fel som uppstår. Allt mer avancerade fabriker innebär krav på allt högre precision.

Robottillverkarna säljer liknande tjänster – men de tar inte hänsyn till monterade bland annat monterad kringutrustning och slitage. Vid påverkan från skärkrafter under bearbetning kan resultatet bli ett millimeterstort fel. Cognibotics kan typiskt få ner det till en femtedel med sin teknik.

Bolaget tar för andra året i rad en plats på 33-listan. Deras grundteknik för robotkalibrering är på väg in i tre fabriker. Kontor har etablerats i USA och ett flerårigt utvecklingskontrakt har tecknats med en stor aktör i Asien. Företaget har växt med fyra personer sedan i fjol och är i dag 20 stycken.

”Passar extra bra i kalla eller explosiva miljöer”

Ett nytt patent är dessutom klart för en helt ny typ av robot som Cognibotics kallar hybridkinematisk.

– Den är jättesnabb och har lägre energiförbrukning. Eftersom alla motorer sitter i foten passar den extra bra i kalla eller explosiva miljöer. På Automatica ska den lanseras som kostnadseffektiv pick-and-place-robot, säger Klas NIlsson, vd.

Han betonar att företaget inte ska börja masstillverka robotar. Ett produktionsfärdigt koncept ska tas fram tillsammans med erbjudande om licenstillverkning.

– Utmaningen ligger i att klara av den breda expansionen med bibehållet fokus på vår vision och effektiva och lättanvända robotar för alla, säger han.

Cognibotics

Gör: Förbättrar tillverkningsrobotars precision.

Ort: Lund

Startår: 2013

Anställda: 20 stycken

Omsättning: 8,8 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: Privat kapital från grundarna, mjuk finansiering samt externt riskkapital. Planerar nyemission.

Huvudägare: De sex grundarna har tillsammans 55 procent av aktierna.

År på 33-listan: 2018, 2019

Johan Kristensson

Mer om: Startup 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt