Hållbar industri

Robotkollegan har fått känsel

Franka har förmåga att hantera ömtåliga saker. Foto: Franka Emika
Franka har förmåga att hantera ömtåliga saker. Foto: Franka Emika
Den nya generationens robotar känner när vi tar på dem. Foto: Franka Emika
Den nya generationens robotar känner när vi tar på dem. Foto: Franka Emika

HANNOVER. De senaste åren har Hannover Messe handlat mycket om de samarbetande robotarna. När mässan slår upp portarna i april är ”cobotarna” tillbaka. Och nu kan de känna beröring.

Roboten håller i en kniv. En kille bredvid låter sig inte skrämmas, utan sträcker fram sin arm. Roboten hugger, men avbryter rörelsen i sista stund. Ett par millisekunder till och den hade trängt igenom kött och ben.

Entreprenören och forskaren Sami Haddadin brukar visa den här sekvensen då han är ute och föreläser. När Haddadin i april återvänder till Hannover Messe – den enorma industrimässan som brukar sätta agendan för det kommande året – kommer han att tala om robotar som begåvats med känsel.

– De har nu förmågan att uppfatta beröring, säger Haddadin.

På Hannover Messe – industrivärldens viktigaste skyltfönster – i fjol var Haddadin ett av dragplåstren. Då visade han för första gången upp Franka, en vit, sjuaxlig robot. Den är fingerfärdig nog att sätta en nyckel i ett lås och vrida om. Försiktig nog att med delikata rörelser hantera ömtåliga föremål. Säker nog att arbeta sida vid sida med människor.

Dessa cobotar – av collaborative robots, numera det vedertagna begreppet för samarbetande robotar – kommer att få trängas om utrymmet på årets mässa. Förutom Franka kommer robotar från ABB, Kuka, Universal Robots, Rethink Robotics och Fanuc att visas upp.

Ytterligare en aktör – Blue Danube Robotics från Österrrike – har utvecklat en ”sensorhud” med vilken man kan klä äldre generationers industrirobotar. Den tryckkänsliga huden är gjord av polyuretan och mäter förändringar i lufttrycket. En buktning på två millimeter är tillräckligt för att roboten ska göra halt på tio millisekunder. Därmed kan man riva staketen de i dag av säkerhetsskäl står bakom.

– Robotar med artificiell förmåga att känna beröring är en helt ny värld, säger Sami Haddadin.

Och robotar som kan samarbeta med människor kommer att bli en helt ny värld för många företag som aldrig tidigare varit i närheten av tekniken. Om Haddadin har något slutgiltigt mål med sina ambitioner är det att demokratisera robotiken.

När ABB för två år sedan presenterade den tvåarmade coboten Yumi hade den en prislapp på omkring 400 000 kronor. Franka lanseras senare i år och säljs i sitt standardutförande för under 100 000 kronor. Med tanke på att de har olika förmågor och funktioner haltar jämförelsen något, men den ger också en fingervisning om vart vi är på väg.

– Jag vill göra robotar till en vardagspryl. Alla ska kunna ha tillgång till tekniken. Samtidigt vill jag inte tumma på prestandan. Faktum är att Franka är kapabel till mer än någon annan robot jag gjort tidigare, säger Sami Haddadin.

När ny teknik blir tillräckligt billig och får tillräckligt stor spridning är det svårt att förutse konsekvenserna. Det vet kameratillverkare, musikutgivare och tryckmedia. Så även om det med stor säkerhet går att säga att cobotar kommer att måla, skruva, formspruta och montera i ännu större skala än i dag, så lär billiga robotar man kan jobba med, sida vid sida, ge upphov till nya användnings- och affärsområden.

– Med tillräckligt goda förmågor och ett tillräckligt lågt pris kan man göra robotikens motsvarighet till hemdatorn, säger Sami Haddadin.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Försiktiga Franka

Hannovermässan hålls 24–28 april.

Det är en mötesplats för den senaste tekniken för en digitaliserad industri och består av sju olika delmässor.

Cirka 6 500 utställare från 70 länder presenterar produkter och tjänster.

200 000 besökare väntas.

Polen är partnerland till Hannovermässan 2017.

Franka har förmåga att hantera ömtåliga saker. ”Med tillräckligt goda förmågor och ett tillräckligt lågt pris kan man göra robotikens motsvarighet till hemdatorn”, säger Sami Haddadin, som utvecklat roboten.