Hållbar industri

Regeringen satsar 110 miljoner på automation

Johan Harvard
Johan Harvard

Digitalisering i all ära. Men det räcker inte för att svensk industri ska vara konkurrenskraftig, anser regeringen som tar nästa steg.

Publicerad

Regeringen har genom både statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg deklarerat att industrin är viktig för landet. Satsningen ”Smart industri” är regeringens nyindustrialiseringsstrategi.

Ett antal samverkansprogram har startats och pengar kanaliseras till olika projekt, bland annat genom Vinnova. Och Tillväxtverket har hand om satsningen Digilyftet för digitaliseringsprojekt i små och medelstora företag.

Men nu ser man att detta inte räcker.

– Det har blivit tydligt att automation och robotisering är en viktig del, ett kärnområde för att små och medelstora företag. För att de ska hänga med i utvecklingen behövs både automation och digitalisering, säger Johan Harvard, kansliråd på näringsdepartementet.

Regeringen har beslutat att satsa 110 miljoner kronor över en fyraårsperiod med 20 miljoner kronor 2018 och sedan 30 miljoner årligen.

Arbete pågår kring upplägget, hur pengarna ska komma företagen till del.

– Det är angeläget att komma igång, säger Johan Harvard. Regeringen kommer att ge uppdraget till en myndighet och mycket talar för att Tillväxtverket får en viktig roll. Sedan kan fler aktörer tillkomma som utförare.

Bakgrunden till hela satsningen är att regeringen tagit till sig av larmen, som talar om att Sverige halkar efter när det gäller robotisering.

Nya siffror från IFR, den internationella robotföreningen styrker detta. Robottätheten ökar visserligen men andra länder, som Danmark och Tyskland, ökar snabbare.

Sverige har en stark fordonsindustri som varit automatiserad länge men om denna räknas bort ligger Sverige inte så bra till. Och robotarna finns oftast hos de stora bolagen.

– Detta är en välkommen satsning. Små och medelstora företag måste komma ikapp andra länder, säger Ove Leichsenring, vice ordförande i robotföreningen Swira och en av dem som larmat om att Sverige halkar efter.